- Управителят потвърди, че прокуратурата го проверява и той съдейства - нямало източване на здравната каса

- Медицинските университети в София и Пловдив обаче са категорични, че лекари от СПА столицата не са се явявали на курсове, нито са им издавали документи затова

С фалшиви сертификати за квалификация на лекари болницата във Велинград е сключвала договори за клинични пътеки, по които Националната здравно-осигурителна каса е заплащала лечението на пациенти.

Преди 2 месеца в медиите името на болницата и нейният управител д-р Жеко Чешмеджиев се появиха заради отказан прием на пациенти с коронавирус, както и на спешни пациенти с инсулт.

Фалшивите сертификати пък са пореден скандал в общинското здравно заведение, който става обект на проверка на прокуратурата и сектор “Противодействие на икономическата престъпност” в Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

През 2016 г. управителят на велинградската болница д-р Жеко Чешмеджиев обявява пред общинския съвет, който е принципал на здравното заведение, че ще тегли кредит от 1 милион лева. Обяснението е, че това е единственият начин за спасяване на потъналата в дългове към доставчици болница. Внушителна

част от сумата

обаче е трябвало

да отиде за

погасяване на

задължения

към частния

медицински

център “Вели

Медикус”, сред

чиито учредители

е и д-р Чешмеджиев

Според източници от областната дирекция на МВР този път болничният мениджър, ортопед по специалност, е представил фалшиви сертификати за професионална квалификация и проведени специализирани курсове. (виж факсимилетата)

Фалшиви документи са били засечени в НЗОК освен за ортопедия и за педиатър за тясно специализиран курс по неонатология, както и по други специалности. При проверката от медицинските университети в Пловдив и в София, които са посочени от д-р Чешмеджиев като местата, където са били провеждани специализациите и курсовете, категорично са отрекли да са издавали подобни документи. От двата университета са били категорични, че лекари от Велинград не са преминавали цитираните курсове, нито са получавали сертификати за тях.

Областната

дирекция на

МВР е завела

преписка по

скандала с

общинската

болница

Очаква се общинският съвет на Велинград временно да отстрани д-р Чешмеджиев до изясняване на поредния скандал, в който болничното заведение е въвлечено.

Управителят на болницата във Велинград потвърди пред “24 часа”, че здравното заведение е обект на проверка и че той оказва пълно съдействие на прокуратурата за изясняване на всички факти.

“Не сме източвали здравната каса. Не знам откъде идват тези обвинения. Нямам и фалшиви сертификати. Всички мои сертификати са истински.

Имаше съмнения

за сертификата

на д-р Фарук,

проверяват го.

Но той вече не

работи при нас,

напусна”, коментира д-р Чешмеджиев.

Общински съветници от Велинград се готвят да внесат питане до кмета Костадин Коев защо д-р Чешмеджиев продължава да е управител на болницата и кой лобира проверките да не стигат до финал.

Историята от месец май 2016 г. с частната фирма “Вели Медикус” така и не бе изяснена докрай, тъй като не се стигна до вземане на кредит от 1 милион лева. Тогава стана ясно, че близо половин милион лева е задължението към този частен център. Според договора “Вели Медикус” осъществява “специализирана извънболнична медицинска помощ”, предоставяйки компютърен томограф и рентгенов апарат за рентгенови изследвания. По това време един от съдружниците във “Вели-Медикус” е и общински съветник - д-р Калъчев, който участва в гласуването на решения за бъдещето на болницата. Анализът на договора показва, че той е крайно неизгоден за болницата, която се

задължава да

плаща на “Вели

Медикус” ООД

месечно с ДДС

не по-малко от

15 000 лв.

независимо

колко

изследвания

са направени

за срок от 7 г. Скенерът е бил закупен за 97 600 лв. с ДДС, а рентгеновият апарат - за 46 800 лв. с ДДС, което прави общо 144 400 лв. с ДДС. Така годишно апаратурата струва на болницата 180 000 лв., а за целия срок на договора 1 260 000 лв., което почти десетократно надхвърля реалната пазарна стойност на купената техника. Сумата е чист приход на “Вели-Медикус” ООД, тъй като тя само купува и доставя апаратурата, а всички разходи са за сметка на велинградската болница.