Прагът за София е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 население, обясни професорът

За съжаление, с днешна дата расте броят на заразените с новия вирус,бяхме сред добре справящите се страни, а от известно време  тръгнахме нагоре. Лош знак е, че миналата седмица данните за страната бяха, че 10 заразени с коронавируса го предаваха на 7 души, а тази - 10 души заразяват 11. Очаквам и повече инфекции от респираторни вируси, които със застудяването на времето се увеличават, каза по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб срещу COVID. Опитът му показва,у че наесен зачестят болните от респираторния синтициален вирус, който се кара тежко основно в детството. От октомври се следи и дали се появяват грипните вируси.

Трябва да се използват бързите антигенни вируси, за да се разграничат например грип и новата коронавирусна инфекция. Те са налични и е въпрос на инициатива личните лекари да ги имат на разположение, смята проф. Кантарджиев.

Микробиологът е на мнение, че при нашия климат носенето на маски на открито не би допринесло особено. Но на закрито непременно трябва да остане задължението лицето и носа да са покрити.

Щабът препоръчва областните щабове да имат думата при конкретните мерки на място според ситуацията.

Предоставени са критериите и насоки за оценка, но решенията ще се взимат на ниво област.

Прагът за София е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 население, обясни професорът. Той не очаква да има затворени училища, ако хората спазват необходимите мерки, каза професорът.