В съвременното общество на обездвижени и стресирани хора артериалната хипертония е рисков фактор номер едно за смъртност и инвалидизация по данни на Световната здравна организация. Картината у нас е доста тревожна - броят на хипертониците доближава 2 милиона.

Ако лекарят ви е казал, че имате високо кръвно налягане (хипертония), много важно е да знаете: не трябва да го игнорирате – лекувайте го!

Лечението на хипертонията може да предотврати сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречно заболяване, сърдечна недостатъчност, увреда на очите. Може да водите активен и пълноценен живот, но трябва да съдействате активно на вашия лекар, за да постигнете успех в лечението!

Когато сърцето ви бие, то изпомпва кръв в артериите и създава налягане в тях. Това налягане (кръвно налягане) е причина кръвта да се придвижи до всички части на тялото.

Кое кръвно налягане

е нормално

Нормалното кръвно налягане е със стойности под 140/90 mmHg, измерено в лекарския кабинет, и под 135/85 mmHg, измерено у дома.

Кръвното налягане се променя динамично в зависимост от физическото и емоционалното натоварване, дали бодърствате, или спите. Кръвното налягане има и сезонна вариабилност. През лятото има склонност към понижаване поради по-голямата загуба на течности с изпотяването и разширяването на съдовете, причинени от високите температури. През студените зимни месеци има обратната тенденция - към свиване на съдовете и повишаване на налягането. Ето защо през преходния есенен сезон трябва да измервате по-често своето артериално налягане. След консултация при нужда лекуващият ви лекар ще коригира дозите, ако вземате медикаменти.

Как да измервате кръвното си налягане

с домашния апарат?

• Седнете удобно на стол с опрени на пода крака, облегнете гърба си.

• Поставете маншета в средата на голата мишница, опрете я на маса, така че маншетът да бъде на нивото на сърцето.

• По време на измерване не се движете, не говорете. Отпуснете се.

• Не измервайте, ако ви е студено, ако сте неспокойни, напрегнати, стресирани или изпитвате болка.

• Посетете тоалетната преди измерването. Пълният пикочен мехур или дебело черво могат да повлияят на стойностите.

• Изчакайте поне два часа след хранене.

• Не пушете и не пийте кафе или алкохол най-малко 30 минути преди измерването.

• Измервайте стойностите на кръвното си налягане сутрин и вечер в продължение на 7 дни. Веднага записвайте стойностите в дневник.

Кое кръвно налягане, измерено в дома, е нормално?

• Когато средното, измерено през деня, е под 135/85 mmHg.

• Лечение се обсъжда, ако измереното вкъщи кръвно налягане е трайно над 135/85 mmHg.

Какво да правите, ако стойностите са повишени?

Консултирайте се и следвайте съветите на вашия лекар.

Каква честота и ритъм

Необходимо е да се знаят стойностите на сърдечната честота и сърдечния ритъм.

Ритъмът на здравото сърце е равномерен, правилен, с честота в покой 50 до 90 удара в минута. Съвременните електронни апарати дават индикации за аритмия и най-вече за предсърдно мъждене - важен рисков фактор за мозъчен инсулт.

През преходния есенен сезон ритъмните нарушения също зачестяват.

Как да контролирате високото кръвно налягане?

• Лекувайте го и живейте пълноценно и нормално.

• Следвайте съветите на вашия лекар.

• Намалете (при необходимост) телесното тегло, приема на сол и алкохол. Спрете тютюнопушенето. Храненете се здравословно - намалете приема на концентрирани захари и хидрогенирани мазнини. Увеличете приема на плодове, зеленчуци и риба, а физическата активност - поне 30 минути 5 дни в седмицата!

• Не сменяйте един лекар с друг, търсейки бърз “чудотворен” ефект и “чудотворно” хапче.

• Ако приемате лекарства, бъдете търпеливи и не спирайте лечението. Изградете си система за напомняне - не пропускайте прием на предписания медикамент!

• Ако имате нежелани лекарствени реакции, се обърнете към вашия лекар.

• Дайте си шанс да се приспособите към лечението - може да отнеме седмици, но резултати се постигат!

През преходния есенен сезон кръвното налягане се нуждае от малко повече внимание и по-чести измервания, за да може своевременно и правилно да коригирате терапията и да се предпазите от неблагоприятните последствия в краткосрочен и дългосрочен план.

Независим материал, отразяващ личната гледна точка и опит на автора. Отпечатва се с подкрепата на Берлин-Хеми/А. Менарини България