Вплитайки модела на "доверения лекар" с високотехнологичното ниво на медицината, създаваме "болници с четвърто ниво на компетентност"

Доцент д-р Яна Симова е началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен, част от Българския кардиологичен институт (БКИ). Тя е водещ специалист по ехокардиография в България, заемала е ръководни позиции в Европейското кардиологично дружество и Европейската асоциация по сърдечносъдово изобразяване. Занимава се с цялостно изследване, диагностика и лечение на пациенти със синкоп (преходна загуба на съзнание/припадък), включително с телемедицина, телекардиология и анализ на функцията на съдовете. За контакт с д-р Симова: 02 4026333, [email protected]

- Доцент Симова, как се отрази пандемията на кардиологично болните пациенти?

- Първоначално имаше отлив на пациенти от амбулаторно и болнично лечение. Постъпваха основно спешни случаи. Страхът караше хората да не търсят лекарска помощ или да я отлагат, докато не настъпи животозастрашаващо състояние. Неглижирането на сърдечносъдовите заболявания води до много и сериозни последици - обостряне на симптомите, рязко понижаване на качеството на живот и дори фатален край.

Уважаеми пациенти, моля ви, спазвайте стриктно назначената терапия и се консултирайте с кардиолог при най-малката промяна на състоянието. Вървете пеша, хранете се здравословно, смейте се. Има моменти, когато сърцето не може да чака! Позволете ни да се погрижим за вашите сърца, защото ние знаем как.

В страната продължава да има много хора, за които достъпът до лекар е труден. Ние мислим за тях. Освен болнична осъществяваме и широкоразгърната амбулаторна дейност. Често отиваме при пациентите - там, където достъпът до лекар е труден, а хората са с ограничени възможности. При това безплатно. Отскоро в "Сърце и Мозък" разполагаме със специални портативни ехографски апарати, за да надградим качеството и прецизността на диагностиката на място. Посветени на каузата за подобряване на здравето на българите, успяваме да достигнем до обикновения човек. Вплитайки модела на "доверения лекар" с високотехнологично ниво на медицина, създаваме "болници с четвърто ниво на компетентност". Предоставяме европейско здравеопазване при български цени на пътеките.

- Как привличате младите специалисти?

- Традиционна е грижата на БКИ за професионалното развитие на екипите. Организираме научни срещи и семинари онлайн. Работим по собствени научни проекти. Започваме нови докторантури. Нашите лекари имат възможността да придобият опит и нови знания във водещи европейски болници. Предстоящото стартиране на новата високотехнологична част на образцовата болница в Плевен и изграждането на модерна многопрофилна болница в Бургас са част от планираните стъпки за развитие и разрастване на дейността, за да обхванем повече българи, нуждаещи се от европейска диагностика и лечение.

- Какъв е синхронът с лекарите извън Българския кардиологичен институт?

- Стремим се да популяризираме постигнатото. Възстановихме издаването на научното списание "Кардиология и кардиохирургия". Целта е то да бъде включено в международните база данни (Scopus и Web of Science) и да постигнем висок Impact Factor. Първият брой вече е публикуван онлайн. В него лекарите на БКИ споделят свои научни разработки и клинични случаи.

Организираме обучителни модули, които се радват на много голяма популярност сред специалистите и общопрактикуващите лекари. Работим в сравнително малки групи (заради епидемичната обстановка), дискутираме, провеждаме теоретични и практически занимания със специализантите.

Вярвам, че контактът с пациента е нещо изключително важно. Аз винаги се опитвам да давам пример на по-младите колеги и да ги обучавам в това изкуство. Как приемаме пациента, как говорим с него и как го лекуваме - това има много съществено значение. Успеем ли да обединим медицинските знания с правилното отношение, успокояващото послание и човешка топлина, сме постигнали нещо голямо.