Японци: Предпазните шлемове не са ефикасни. Втора руска ваксина щяла да носи имунитет 3 г.

Жертвите на коронавируса в света минаха психологическата граница от 1 млн. в неделя, а СЗО предупреди, че при липса на координирани усилия между всички страни и дори при откриването на ваксина мъртвите ще се удвоят, предадоха световните агенции.

Има обаче учени, които лансират още по-песимистични прогнози. Според тях реалният брой на починалите от инфекцията вече е поне 1,8 млн., а

до края на годината

броят им може да

стигне 3 млн.

“Макар че дори 1 млн. звучи шокиращо, вероятно този брой е силно подценен”, казва пред агенция Блумбърг професорът от университета в Мелбърн Алан Лопес.

Пластмасовите шлемове не са ефикасно защитно средство срещу COVID-19, защото оставят капчиците с вируса да се разпространят във въздуха. Това доказаха японски специалисти, цитирани от в. “Мирър”.

Симулация с най-бързия суперкомпютър в света - “Фугаку”, направена от изследователи в центъра “Рикен”, показа, че почти 100 процента от капчиците с размер под 5 микрометра във въздуха се изплъзват от визьорите, както и 50 процента от по-големите капчици.

“За съжаление, ефективността на шлемовете за лице е ограничена в сравнение с маските за предотвратяване на капчиците от устата на заразен човек да се разпространят - каза ръководителят на екипа Макото Цубокура. - Това е особено важно за капчици под 20 микрометра.”

Специалистите препоръчват шлемовете да се използват само от хора, които не могат да носят маски, и то само на открито и в добре проветрени помещения.

Ново огнище на COVID-19 в кланици в Германия се появи в предприятието “Алфриш” в град Емсдетен. При рутинна проверка са открити 26 заразени работници.

В кланиците работят

много българи

Засега не е ясно дали някой от българските работници в предприятието е заразен. В кланицата са наети общо 300 души, предимно от Източна Европа.

Всички служители на фирмата, както и семействата им, са били тествани в петък.

Еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис си е наложила самоизолация след близък контакт със заразен, съобщи самата тя в туитър. Тя обаче твърди, че се чувства добре и няма симптоми и призовава всички хора да пазят себе си и останалите.

Изпитанията на втората руска ваксина, разработена от центъра “Вектор”, се очаква да приключат в края на месеца - около 28-30 септември, съобщи Би Би Си. Според нейните създатели има вероятност тя да пази от коронавируса в продължение на три години. За децата ще бъде разработена специална разновидност от ваксината.

Руски учени от Санкт Петербург пък

предложиха COVID-19

да се лекува като

отравяне

Методиката се разработва в спешното отделение на една от клиниките в града. Според изследователите вирусът има хемотоксично действие. От молекулата на хемоглобина се изтласква атомът на двувалентното желязо. Това уврежда стените на съдовете и на вътрешните органи, намалява притока на кръв в капилярите. Същото се случва и при тежко отравяне. Затова учените предлагат при лечението да се използват препарати за детоксикация.