Снимките на опасни места вземат все повече жертви

“Запознах се със страхотна мацка в инстаграм. Направихме си среща, какъв вълк дойде, брат...”, това е история, която се случва на всеки втори тийнейджър или млад мъж, търсещ гадже в социалните мрежи. И е съвсем нормално да става така. Манията по селфитата е огромна, но нещата не приключват само с пускането на поредния кадър на собствената физиономия. Вече много от потребителите в социалните мрежи, особено жените, признават, че няма начин да публикуват кадър, който не са “пипнали” допълнително.

Как става това? Освен стандартните филтри, които почти всички използват, се свалят и специални програми за обработка. С тях може да се промени абсолютно всичко. Увеличават се очите, добавя се блясък в погледа, повдигат се веждите, напомпват се устните. Носът се смалява

наполовина,

тлъстините около

талията изчезват,

бюстът изглежда като поне за 5000 евро пластика. Разбира се, краката могат да изглеждат досущ като на Барби, едрите ръце стават наполовина... И накрая от момичето, което е застанало пред обектива, не е останало абсолютно нищо. Така че няма и нищо странно в това, че изобщо няма да познаете, че неугледната кривокрака девойка срещу вас е онова убийствено секси момиче от снимките, които сте лайквали седмици наред.  Много хора рискуват живота си, за да се сдобият със смразяващ кадър.
СНИМКИ:  ИНСТАГРАМ

Много хора рискуват живота си, за да се сдобият със смразяващ кадър. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Тези страдащи от обсесивно-компулсивно желание за правене на селфита тийнейджърки и млади жени всъщност започват да живеят в два паралелни свята - реалния, в който е истинската им външност, и онлайн образа, с който се представят в социалните мрежи. Постепенно

загубват своето

истинско аз

и всекидневието им започва да се подчинява на селфитата. Първият кадър за деня е още с кафето, а до вечерта вече са публикувани купища снимки, чиято основна цел е да трупат лайкове.

Визията на това как минава денят на онлайн звездите измести снимките с нацупените устни тип “кокоше дупе”, както подигравателно беше наричана тази изключително популярна няколко години физиономия.
Другата мода, която се превърна в световна мания, са екстремните селфита. През последните три-четири години почитателите на адреналина започнаха да се самоснимат на всякакви опасни места. Инцидентите не закъсняха, включително и в България. 

Качени върху влакове, за да си направят селфи, биват ударени от ток, паднали от високи мостове, докато се надвесват за смразяваща снимка, подхлъзване от парапета на висока сграда и

политане

в пропаст

при опит за кадър на ръба на скала. Това са само част от десетките смъртни случаи на екстремни типове, пробвали да запечатат безразсъдството си на мобилния телефон. А с всяка година броят на жертвите расте. Склонност да подражават е една от причините, заради които тийнейджърите се опитват да “блеснат” с опасни селфита в онлайн пространството. Други

имат нужда

от усещане

за значимост,

при трети е желанието да се справят, особено когато в другите сфери, в които се опитват да се развиват, са пълен провал.

Все повече учени твърдят, че селфи манията е заболяване и води до сериозни деформации на личността. Основната мотивация на самоснимащите се е недоволство от настоящата им идентичност. Освен това зависимостта от фотосесии снижава възприятията на паметта и води до нейната деградация. А отслабената памет води до заличаване на личността на човека.

ИСТОРИЯ

Селфи (на английски: selfie) е автопортретна снимка, правена най-често с цифров фотоапарат или мобилен телефон. Първата документирана селфи снимка е направена от химика и металург Робърт Корнелиус през 1839 година. Сега терминът се свързва със социалните мрежи, които са превърнати в огромни албуми на селфита. Думата добива най-голяма популярност след 2000 г., когато мобилните телефони с камера влизат в масова употреба. През 2012 г. американското списание Time включи селфи в “Топ 10 модни думи”. А през 2013 г. официално влезе в онлайн речника на Оксфорд и получи заглавието “Слово на годината”.