16°C   София
 

До 2025 г. всеки пети жител на Земята ще страда от затлъстяване. Това е прогнозата на учени, изследващи факторите на риска от незаразни болести, пише БГНЕС.

В този случай става въпрос не само за неправилно хранене и слаба физическа активност. Както отбелязват различни изследователски екипи, недоспиването пречи да се избавим от излишните килограми. Всеки, който спи по-малко от препоръчителните 8 часа, по правило, отслабва трудно, дори и да спазва строга диета.

Диетичен сън

През 2017 г. корейски учени анализирали данните за здравето и навиците на почти 17 000 души. Те забелязали, че недоспиването способства затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Тези, които спели по-малко, имали повече мастна тъкан, а опитите да отслабнат били напразни.

Подобни резултати получили и учени в Чикагския университет. Доброволците в изследването, които спели в продължение на две седмици само по пет часа и половина, отслабвали по-бавно, отколкото онези, чийто сън бил осем часа и половина. И двете групи са се хранили по специална диета с малко калории.

Лакомия заради недоспиване

Американски и белгийски учени обясняват качването на килограми, причинено от недоспиване, с действието на хормоните, влияещи върху апетита. При 12 млади здрави доброволци с дефицит на сън нивото на грелин се повишило, а нивата на лептин намалели. Първият повишава апетита и е известен още като хормон на глада. Вторият, напротив, е отговорен за чувството за ситост. Колебанията в тези хормони могат да определят, че хората, които спят по-малко от нормалното, вероятно имат по-голяма склонност към наднормено тегло.

Спането по гръб вреди повече от алкохола и цигарите

До подобни заключения стигнали и биолози от университетите в Бристол и „Стамфорд”. Те проучили кръвни проби, информация за здравословното състояние, телесната маса и навиците на 1 000 души с различни видове проблеми със съня. Станало ясно, че спящите по-малко са с повишено количество грелин и намален лептин.

Такава комбинация е свързана с усещането за глад и води до преяждане. Поради тази причина хора, които не си доспиват, трудно спазват диети, смятат специалистите.

Разстроен мозък

Според американски учени, тези, които спят малко, са склонни към преяждане поради повишената активност на мозъчните зони, които играят роля при регулирането на апетита и системата за възнаграждение. При доброволци, които прекарват не повече от четири часа на ден в леглото, тези зони в мозъка станали по-активни в резултат на хранителни стимули, особено сладки и мазни.

Според учени от медицинския център към Чикагския университет, причината за това биха могли да са така наречените ендоканабиноиди – синтезиращи се в организма вещества, които по структура и действие приличат на активните компоненти на марихуаната. Постоянната липса на сън влияе върху концентрацията на един от тях - 2-арахидонова глицерол (2-AG), отговорен за удоволствието от храната.

Оказало се също, че при лишаване от сън дневното ниво на 2-AG се е увеличавало с 33 % спрямо нормата и не спадало до 21:00 часа, за да достигне минимум през нощта, както обикновено се случва. Това означава, че именно високата концентрация на тези вещества може да провокира прекомерната консумация на бисквитки, бонбони и чипс, предполагат авторите на изследването.

Те отбелязват, че такива късни хапвания са очевидно ненужни, така че липсата на сън, която ги провокира, бързо се превръща в покачване на теглото.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...