За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на търновската болница след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че тя се източва и разпродава

На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с COVID-19.

19-годишният Христо Денев издъхна в реанимацията след 18 дни лечение от усложнения на инфекцията. Лекарите направили всичко възможно, за да го спасят, включително и преливане на кръвна плазма с антитела. Дни след това баща му Иван Денев яростно нападна медиците в телевизията на Слави Трифонов и в социалните мрежи. Дори заподозря, че са замесени в трафик на органи.

Адвокат Денев се зарече, че ще търси възмездие за смъртта на сина си. По негова жалба започна разследване, а на 27 август по разпореждане на Специализираната прокуратура бе направена ексхумация. Очакват се резултати от множество експертизи.   19-годишният Христо Денев издъхна в реанимацията след 18 дни лечение от усложнения, предизвикани от инфекцията.

19-годишният Христо Денев издъхна в реанимацията след 18 дни лечение от усложнения, предизвикани от инфекцията.

От болницата поискаха проверка от “Медицински надзор”, а шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова настоя да бъде проверена цялостната работа като координатор по донорството.

После Денев обвини по телевизия 7/8 управата на болницата в лош мениджмънт, източване чрез външни услуги, разпродажба на болнични имоти за “китни мини жилищни комплекси”, злоупотреби със средства при строителството на новия корпус, лошо финансово състояние.

В сряда директор й д-р Стефан Филев отговори на атаките. 

- Д-р Филев, защо решихте да отговорите на нападките на адвокат Иван Денев в телевизията на Слави Трифонов?

- Отговор дължа не на него, а на обществото.

Първо, искам да изкажа съболезнования на всички близки на Христо - само човек, който е загубил близък, може да разбере истинския размер на мъката. (Д-р Филев губи съпругата си, също лекар. Тя умира в катастрофа на път за работа.)

При публични твърдения презентаторът трябва да знае фактите и да се позовава на информация, с която не се преследват други интереси. В противен случай внушенията са манипулативни. За твърденията за лош мениджмънт на болницата искам да кажа истината, подкрепена с факти и документи. (Показва документи за всяко свое твърдение.)

- Внушава се, че болницата може сама да пере, стерилизира и храни пациентите, но плаща за това на външни фирми.

- Прането на болнично и постелъчно бельо действително е външна услуга. Има договор от 5 март 2013 г. за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на машини за пране, сушене и гладене. Изпълнители са “Скални материали” - Русе, и “Ескана” АД. Въпреки че по договор нямат право да наемат подизпълнител, те са наели търновската фирма “Еврокомерс - Георгиев”. Това е прието от тогавашния директор.

В края на 2013 г. РЗИ указа, че пералното звено не функционира по хигиенните изисквания. Държавна финансова инспекция открива през 2015 г. вреди за 40 669 лв. Има висящо производство в прокуратурата.

В доклада й пише, че освен високите разходи за пералните те не са предназначени за изпиране на болнично бельо. Има и подмяна на приетата техника спрямо зададеното в договора - пералните и гладачната не са пригодени за работа с пара. Те дават и чести дефекти. Установено бе, че това формира разход от 1,22 лв. без ДДС за всеки кг пране, с амортизационни отчисления стига 1,65 лв.

Това мотивира съвета на директорите на 12 юли 2016 г. да реши тази дейност да бъде външна услуга. След обществена поръчка бе сключен договор при цена на услугата за пране, сушене, гладене 1,10 лв. на кг, като изпълнителят предоставя безвъзмездно постелъчен инвентар.

- Кой прави стерилизацията на медицинските инструменти?

- Противно на твърденията на Денев стерилизацията не е външна услуга. От 9 юли 2013 г. има договор за превръщане на част от пералното в звено “Стерилизация”. Изпълнители пак са Ескана и “Скални материали”. Звеното работи от 2014 г. и предоставя услугата и на други болници по договори.

Храненето е външна услуга заради 2 предписания на Агенцията по безопасност на храните. Болницата бе задължена да ремонтира кухнята и да купи ново оборудване общо за над 240 000 лв., каквито тя нямаше.

Затова на 27 ноември 2013 г. съветът на директорите реши храната да се осигурява чрез външна услуга, а помещенията в кухненския блок да бъдат отдадени под наем.

- Какво е финансовото състояние на болницата?

- Не знам откъде има информация Денев, че болницата е в незавидно състояние. 6-месечният отчет за приходите и разходите показва, че е на печалба от 782 000 лв., като изплаща ритмично и задълженията си към доставчици и няма борч към персонала.

- Как разходвате парите за строителство на нов корпус?

- Строим само със собствени средства. До момента нямам помощ от държавата. Продажбата на два имота на търгове е общо срещу 6,014 млн. лв. с ДДС. Болницата е внесла ДДС в размер на 987 493 лв. и данък печалба 227 949 лв., т.е. сумата на разположение от тази продажба е 4,799 млн. лв.

Т.нар. от Денев кутийка е близо 4500 кв. м, 7 етажа и сутерен.

Проектирана е и се строи според изискванията за здравни заведения, а не като жилищен блок. Там отделенията ще работят в комфорт. Това налага и кандидатстването за нисколихвен кредит от 3,6 млн. лв. с ДДС след общо събрание на акционерите. Има вече крещяща нужда от купуване на нова техника.

- Продадени ли са терените в северния двор на болницата - така твърди Денев?

- Всеки грамотен човек, още повече юрист, знае, че разпореждането с имоти в акционерно дружество става с решение на общо събрание. Има решение за продажба на 1 терен, в който стоеше със своите опасности незавършен високоетажен строеж. Останалото е обособено в няколко урегулирани имота. Всеки е за обществено обслужване, а не за жилища.

- Защо COVID отделението е на 7-ия етаж, а не в инфекциозното?

- Инфекциозното няма условия за интензивно лечение. Стремим се по-бързо да направим ремонт и да бъде преместено. Образна, клинична лаборатория, консултантите са в база 1, всичко това е дискомфорт на стара болница. Да не говорим, че и условията в инфекциозното са лоши. Това наложи Първа хирургия да стане отделение за COVID.

- Предприехте ли нещо срещу Денев за уронване на престиж?

- Аз имам по-друга философия. Мълча, но не значи, че имам страхове. Обичам да говоря с факти, а не с празни приказки. В тази болница работят професионалисти. Въпреки кадровия и финансов недостиг, въпреки персоналните нападки и заплахи за живота им те стоят на своя пост и се грижат за пациентите.

Когато се призовава за хвърляне на камъни по болницата, да се помни, че се обръщате към работещите в нея при нужда от помощ. Тя няма алтернатива като лечебно заведение в областта.