16°C   София
 

Преди второ четене ще бъдат внесени промени, така че елитните лекари, които са и администратори, да сключват допълнителен договор, за да практикуват професията си

Шефовете на болниците вече няма да могат да лекуват, а ще бъдат само администратори. Това стана ясно, след като депутатите приеха вчера на първо четене промени в Закона за лечебните заведения.

Според текстовете лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, не може да бъдат управители или членове на управителен съвет, на съвет на директори или да бъдат управители на държавна или общинска болница.

С предложенията се цели да се ограничи участието на хора от лечебното заведение в управленските бордове, предупреди соцдепутатът проф. Георги Михайлов.

Шефовете на болници все пак могат да преподават в университети, защото според закона за развитието на академичния състав заемането на длъжностите доцент и професор става с трудов договор.

По информация на “24 часа” обаче между двете четения на закона ще бъдат внесени промени в друг закон, които ще позволят на директорите и членовете на управителния съвет да могат да сключват допълнителен трудов договор за упражняване и на лекарската си професия.

“Предложеният законопроект от д-р Дариткова е абсолютно уместен и ще даде възможност на болничните ръководители да преподават. Не виждам проблем и да практикуват професията си в рамките на разумното, докато управляват лечебното заведение. Законът позволява сключване и на граждански договор, а и не е казано, че трябва да се прави и възмездно - директорската заплата не е малка.

Всеки избира на какво в крайна сметка иска да се посвети. Аз по принцип изразявам резерви към механичното приравняване на болниците с предприятия. Струва ми се, че би било удачно здравният министър да има решаваща дума в определяне на техните ръководства. В крайна сметка от него се очаква да носи отговорност за системата, трябва да има инструменти, да я управлява. Включително и с кадрови действия. Това коментира д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛ по онкология, който е известен акушер-гинеколог. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...