Директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Елена Борисова, д-р Шакилла Нури Попал и ст. комисар Пламен Томов, директор на ОД на МВР Монтана получиха почетния знак на община Лом по повод празника на града "Вяра, Надежда, Любов", който се отбелязва днес, съобщиха от местната община. Високото отличие им се връчва за усилията им в борбата с коронавируса.

Наградите бяха връчени на тържествена сесия на общинския съвет в Лом. Двете лекарки получиха признание за активната им и безукорна работа по време на извънредното положение през пролетта на тази година.

Д-р Шакилла Попал е афганистанка, но живее и работи в България от дълго време. В началото на извънредното положение началникът на инфекциозното отделение в болницата в Лом се разболява от коронавирус и тя идва да работи там. Не излиза от отделението и не се вижда с близките си близо три месеца. През това време успява да излекува много пациенти с COVID-19, включително и колегата си. Д-р Емил Георгиев, който пребори коронавируса също е награден с почетния знак на кмета д-р Георги Гаврилов заедно с д-р Мая Бориславова. Тя пък идва от Видин, за да лекува пациенти с COVID-19.

Д-р Борисова също работи почти денонощно и координира усилията на различни институции за справяне с пандемията.

Бизнесмени и граждани, дарили маски и респиратори, медицинска техника също бяха отличени.

Почетен гражданин на Лом стана ортопедът д-р Анатоли Георгиев.  Пламен Томов

Пламен Томов