23°C   София
 

Егоисти, безотговорни, опасни? Сочени с пръст от Световната здравна организация и от властите на ред страни, младите хора се открояват като виновници за новото засилване на епидемията, трудни за убеждаване в разгара на летните празненства.

"Запитайте се: наистина ли трябва да отида на това парти?" Обвинила вече директно младите в края на юли, СЗО отново ги взе на прицел в четвъртък чрез директора си за извънредните ситуации Майкъл Райън, който ги призова да проявят "отговорност".

Започналата ваканция и вдигането на ограниченията отприщиха поток от развлечения за 15-25-годишните, нетърпеливи да се забавляват.

Санитарните власти казват, че нощните клубове са огнища на Ковид-19. Усети го на собствен гръб Швейцария, една от първите страни, отворили отново дискотеките.

Между 40 и 50 на сто от случаите, открити през втората половина от юли в Женева, "са свързани с посетители на дискотеки и барове, места, където хората танцуват и се прегръщат", казва със съжаление професор Дидие Пите, завеждащ службата за превенция на инфекциите към Университетските болници в Женева.

В други страни дискотеките са затворени или работят като обикновени барчета - без достъп до дансинга, както е на остров Ибиса, част от испанските Балеарски острови и една от световните столици на веселието.

Няма страшно, решават купонджиите и се пръсват из улици, горички и плажове.

На рейв партита край Манчестър се събират от 2000 до 4000 души. Лондонската полиция редовно разтуря стихийни веселби, а Венсенската гора в Париж се слави като терен за "фри партита".

За организаторите на нелегални техно сбирки без маски и без дистанция като Антоан Калвино "празникът е нещо от жизненоважно (. . .) Ненадминат начин за изпускане на парата и зона на толерантност".

Карантина или пълна свобода

Германия също е разтревожена от явлението, което шефът на водещия ресорен институт "Роберт Кох" Лотар Вилер нарича "необмислени (. . .) стихийни празненства". "При все че това са млади хора, с по-малка вероятност да се разболеят тежко, те може да заразят семействата си", казва той.

Броят на заразените бурно расте; те често не развиват симптоми.
В Канада сред новите случаи ясно преобладават хора под 39 години. Но те "не са непобедими" в сблъсъка с болестта, предупреди ръководството на общественото здравеопазване.

Държавната власт навсякъде води борба с това явление.

Испания решително атакува проблема: "Младежите се контролират по-трудно" с техния "много по-различен начин на живот и нагласи", отбелязва Фернандо Симон, епидемиологът на здравното министерство.
Той предлага "наказания", ако се наложи, но без "диаболизиране".
Не е лесно обаче да намериш подход към младите.

"Какво са разбрали и запомнили те? - пита се социологът Мариано Урако. - Първо, "има карантина", после "идва свобода". И според тях не става дума за контролирана, а за пълна свобода."

Провело разяснителна кампания за рисковете от т. нар. ботейонес - разпивки на публично място, кметството на Мадрид разпространи видеоклип за ползите от маските, макар и неудобни за носене.
Видеото показва група младежи, които пият бира, след това дискотека, после интензивно отделение и накрая кремация с коментара: "Понякога става по-горещо, отколкото когато си с маска. Пази се, нека се пазим взаимно".

Поколенчески имунитет

Заради безсилието на властите някои търсят изход в прагматизма.
"Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската срещу тях", приканва инфекционистът Ерик Ком от болницата "Питие-Салпетриер" в Париж.

Доколкото "младите все едно не зачитат забраните", той предлага да извлечем полза от това: "Тази възрастова група би могъл по-бързо да развие колективен имунитет. Но у дома трябва да се носят маски за предпазване на старите хора".

"Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по естествен път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, докато се открие ваксина или ефикасно лечение", обобщава специалистът.

(БТА)ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...