Не яжте за двама, а се хранете здравословно - това ще ви помогне да сте здрави и да не качвате много килограми

Да бъдеш дом на детето си цели девет месеца, е най-вълнуващото нещо в живота на жената, особено ако това е първата бременност. Този период обаче е и доста стресиращ заради бързите промени във външния вид на бъдещата майка и притесненията относно бременността и раждането, които са неминуеми. Има няколко стъпки към красива и приятна бременност.
Без угризения и лишения.
Не се самобичувайте, ако си позволите нещо, което не ви е позволено през бременността. Разбира се, не бива и да прекалявате. Ако седнете на маса и на вас ви се прииска да си пийнете от ледената и ароматна бира на половинката, няма лошо да отпиете веднъж. Бебето ви няма да пострада от тази глътка. Не е добре да пиете по много и на често. Същото се отнася за колата, кафето и храните, които са в забранения списък. Просто приемете, че и мама е човек и бебето нито ще пострада, нито ще ви упрекне за това.
Общувайте със старите си приятелки.
Навярно сега съзнанието ви е ангажирано с теми, които не са особено интересни за приятелките ви, а техните злободневни теми ви изглеждат скучни и дори незначителни на фона на нещата, които се случват и предстоят да се случат на вас. Това обаче не означава да спрете да се виждате с тях. Разговорите за по-“леки” теми и излизанията с хора извън вашата капсула ще ви разсеят, ободрят и задържат балансирани между света на майките и този на останалите хора. Това ще ви бъде от полза и след раждането, когато именно тези приятелки няма да ви оставят да потънете в скучното всекидневие, удавени в бебешки пюрета и мръсни пелени.
Ходете пеша.
Изтеглете си крачкомер на телефона или засичайте поне един час ходене на ден. Ходенето пеша е особено важно както за това да се чувствате добре по време на бременността, да не се обездвижвате, бебето да се обърне по-лесно в последните месеци, а и да не качите твърде много килограми, които после ще свалите трудно. Да, вероятно ще се задъхвате по-лесно, вероятно няма да бъде толкова приятно, както преди бременността, но със сигурност ще бъде полезно. Особено ако дългите разходки са в компанията на любимия човек или приятелка и са придружени от приятни разговори.
Тренирайте.
За по-активните майки, които са тренирали сериозно преди бременността, е полезно да не спират спорта през бременността. Разбира се, в умерени количества и без много натоварване. Подберете си леки упражнения за ръце, крака, дупе и гръб без тежести, които да държат мускулите тонизирани. Това ще ви помогне да може по-лесно да се върнете във форма след раждането, а и да си вдигате лесно бебето, количката му и багажите, които са неизменна част дори от най-кратките разходки с новороденото.
Хранете се здравословно.
Това не означава да спазвате диета. Напротив – ако преди бременността сте се ограничавала от някакви храни, сега е моментът да забравите за лишенията. Но пък далеч не твърдим, че трябва да се тъпчете и да ядете за двама. Не се тъпчете с дюнери, полуфабрикати и вафли, чийто състав е претъпкан с вредни съставки. Всъщност на бебето са му необходими около 300 калории над вашия калориен прием на ден. Т.е., ако досега сте приемала около 2000 калории, добавете още 300 към тях и бебето ще бъде здраво и щастливо. А ако менюто ви включва здравословни продукти като плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо и риба, и вие, и бебето ще имате всичко необходимо за спокойна бременност и правилно развитие на бъдещия малък човек.
Обличайте се добре.
Това, че коремчето ви едрее, не бива да ви кара да се чувствате дебела и да ви кара да се занемарявате. Напротив – обличайте се добре, не забравяйте червилото и се снимайте често. Бременните сияят и това трябва да се използва във ваша полза. Докато ви стават дрехите отпреди това, ги носете без притеснения, а след това си купете 2 –3 роклички или тениски с един чифт дънки за бременни и се радвайте на новия си стайлинг. Ако сте от по-практичните жени, които не обичат да дават пари за нови дрехи, които няма да им вършат работа още след няколко седмици, гардеробът на таткото е добра идея. Превърнете ризите му в свои туники, които с клин и подходящо коланче над коремчето ще стоят красиво и удобно. Тениските му също ще влязат в употреба сега, а и вероятно имате приятелки, които вече са минали по този път и биха ви услужили със свои рокли, които стоят самотни на дъното на гардероба им.
Бъдете активни.
Животът ви не бива да спира с двете чертички на теста за бременност. Ако състоянието ви позволява, продължете да работите, да общувате с други хора, да пътувате. Разбира се, коронавирусната пандемия не подкрепя тези дейности, но пък ако можете да работите от вкъщи, не спирайте да го правите. Телефонните разговори, кафетата с приятели през социалните мрежи и усещането, че животът продължава, просто е по-богат на емоции и очаквания, са само от полза за вас. А и седмиците до следващия преглед, до поредния празник и до срещата с бебето ще минат много по-бързо, отколкото, ако си стоите вкъщи и чакате просто да дойде денят на раждането. 
Не се сравнявайте с другите бременни.
Всяка жена е различна, бременностите също не са еднакви. Дори много жени споделят, че бременностите им с всяко дете не си приличат. Затова не се притеснявайте, ако някоя бременна приятелка ви каже, че е усетила движенията на бебето си в 14-а седмица, а вие не сте. Или ако тя каже, че се чувства по един начин, а вие – по друг. Ако нещо много ви притеснява, попитайте наблюдаващия си лекар, но избягвайте да се притеснявате излишно. Старите баби казват, че майката храни детето си с мислите си. Така че мислете му какво си мислите.