Дивите боровинки съдържат съединения, които помагат за възстановяването на кръвоносните съдове и заздравяването на рани, пише "Популярная механика", позовавайки се на американско изследване.

Отдавна е известно, че полифенолите в растенията и плодовете помагат в процеса на ангиогенеза (производство на кръвоносни съдове).

В ново проучване изследователи от университета на Мейн, САЩ, са установили, че дивите боровинки (Vaccinium angustifolium) съдържат два вида полифеноли - антоцианини и фенолни киселини, които могат да повлияят на образуването на кръвоносни съдове и да подпомогнат генната експресия и синтеза на протеини с важна роля за лечението на рани. В лабораторни изследвания специалистите са потвърдили, че различни екстракти и концентрати на тези съединения могат да увеличат или променят въпросните активности в клетъчните култури.

Получените резултати могат да залегнат в основата на подобрени терапии за заздравяване на рани и регенерация на тъкани при трудно лечими наранявания, като например изгаряния, както и за хора с лошо кръвообращение. Полифенолите освен това могат да се използват за намаляване на възпаленията, свързани с хронични заболявания.