Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни.

Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира само за няколко секунди до 99,9 на сто благодарение на малко количество ултравиолетови лъчи (UvC).

Радиацията от типа C не стига до земята, защото се блокира от атмосферата. Затова при експериментите си екипът учени е използвал лъчи от типа А и В (от които се защитаваме с кремове против слънчево изгаряне). Резултатите били подобни на тези, постигнати и при ултравиолетовите лъчи. Учените поставили под лампите мостри, заразени с вируса, взети от пациенти с положителен тест. Така симулирали ситуация на материал, изхвърлен при разговор или при кихане от страна на заразен. Учените експериментирали с три количества съдържание на вируса – ниско, високо (100 пъти повече от ниското), много високо. Изследователите се запитали дали има връзка между слънчевите лъчи и епидемията от COVID-19. Анализирайки количеството радиация в 260 страни по света от 15 януари до края на май, стигнали до извода, че колкото по-малко е количеството на UvA и UvB, толкова е по-голям броят на заразените хора. Това може да обясни и защо в Италия през лятото има малко случаи и с малко симптоми, докато при страни в южното полукълбо има пик на заболяването.

Според екипа учени е възможно използването на лампи с ултравиолетови лъчи за дезинфекция на затворени помещения за кратко време и с минимално съдържание на този вид лъчи. Това е подходящ вариант за кината, театрите, офисите, магазините, училищата, както казва проф. Марио Клеричи. Според италианското Министерство на здравеопазването лампите с ултравиолетови лъчи не трябва обаче да се използват за дезинфекция на ръце или други части от кожата, защото могат да доведат до раздразването й.