В градчета и села няма да се откриват аптеки по облекчени правила, както предлагаше здравното министерство.

Депутатите отхвърлиха възможността собственици на аптеки в населени места с недостиг да бъдат стимулирани да разкриват обект на втори и следващ адрес при облекчени за тях условия. Тя бе предвидена в поправки в закона за лекарствата, предложени от правителството. Те бяха гласувани на второ четене от парламента.

Въпреки че предложението е на здравния министър Кирил Ананиев, ГЕРБ гласуваха против. Като мотив при второто четене в Комисията по здравеопазване от ГЕРБ посочиха, че не са разписани ясни правила за това и може да се заобиколи друг закон, който допуска до 4 аптеки за физическо и юридическо лице. Депутатът Лъчезар Иванов предложи текстът да се замени от "втори и следващ адрес" на " втори и трети адрес". Но и това предложение не беше прието.

Притеснението на ГЕРБ е, че така разписано, условието може да позволи разкриване на още аптеки пак в големите градове или там, където има достатъчно. Това няма да премахне недостига им другаде. Отмяната на предложението обаче не го премахва. 

За решаване на проблема БСП предложи на такива места самите болници да разкриват аптека, която да обслужва и гражданите и да работи денонощно. Това предложение също бе отхвърлено.

“Трябва национален регламент за откриване и брой на аптеките във всяко населено място. Дотогава всички клаузи на този закон и на Националната аптечна карта няма да улеснят достъпа до лекарства”, каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Дистрибуторите на лекарства вече няма да могат да отварят свои аптеки, гласуваха депутатите при промените в закона за лекарствата. С 80 гласа “за” те приеха, че един и същ търговец на лекарства няма да може да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно с лекарства, т.е. да е собственик на аптека, и разрешение за търговия на едро, т.е. да е дистрибутор. Който сега има и двете, до 6 месеца трябва да реши от кое да се откаже.

Целта е да се осигури конкуренция, посочва здравното министерство. Забраната да важи и за свързаните с търговците лица по смисъла на търговския закон, поиска проф. Михайлов.

“Така написан, текстът оставя вратичка отново да се създават вериги чрез свързани с дадено лице хора”, мотивира се той и допълни, че и фармацевтичният съюз поискал това уточнение още при второто четене в комисията.

Търговците на едро да не могат да откриват и дрогерии, настоя колегата му Валентина Найденова.

“Така там няма да могат да се продават лекарства без рецепта”, обясни тя. И двете предложения обаче не бяха приети.

Днес ще продължи гласуването на промените в закона за лекарствата. Трябва да бъде одобрена възможността за експериментално лечение на хора, чиято болест е неповлияна от всички налични медикаменти. Става дума за разрешени за употреба у нас лекарства, но те ще се прилагат за болести, които липсват в листовките им. Условието е да има достатъчно научни показания за ефекта.

Ще бъде решено окончателно и доплащането в болниците само за допълнителни услуги, по-добри битови условия и избор на екип, или и това ще отпадне, както гласува на второ четене здравната комисия.