Чилийската полиция е започнала да обучава кучета за откриване на болни от COVID-19, които подушват наличието на новия коронавирус в дъха им, предаде Франс прес.

Избраните породи са три златисти ретривъра и един лабрадор на възраст между 4 и 5 години. Досега четириногите помагаха на блюстителите на реда да откриват наркотици, експлозиви и изчезнали лица. Програмата по дресировката възникна в резултат на сътрудничеството между чилийската полиция и Католическия университет. Подобни инициативи наскоро видяха бял свят във Франция и Великобритания, припомня агенцията.

Кучетата притежават 330 милиона обонятелни рецептора и способност да откриват следи от мирис 50 пъти по-добра от човешката, отбелязва БТА.

"Вирусът не мирише на нищо, но той предизвиква промени в метаболизма, които кучето може да различи", обясни проф. Фернандо Мардонес, професор по ветеринарна епидемиология. По неговите думи кучетата лесно откриват някои болести, като туберкулозата, паразитни инфекции и някои от ранните стадии на рака.

Те са способни да доловят слаби изменения в температурата на кожата и по този начин установяват дали е налично грипно заболяване. А според Световната здравна организация кучетата са изложени на сравнително малък риск от заразяване с COVID-19.

Обучението на четириногите в Чили е започнало преди един месец и се работи с проби от пот, взети от хоспитализирани пациенти в клиниката на Католическия университет. Кучетата ще постъпят на служба през месец август в гари, летища и диспансери. Чили отбеляза във вторник 1 636 нови случая на COVID-19, най-ниският регистриран брой от два месеца.