Съществуващият препарат за понижаване на нивата на холестерола "Фенофибрат" /"Трикор"/ може да бъде много ефикасен при лечението на COVID-19, съобщи пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим, цитирана от ТАСС.

"През последните три месеца учените съсредоточиха вниманието си над това как вирусът SARS-CoV-2 променя белите дробове на пациентите, за да се размножи. Оказа се, че патогенът препятства обичайното изгаряне на въглеводородите и по този начин в клетките на белите дробове се натрупват големи количества мазнини, които са благоприятна среда за размножаването на вируса.

По време на лабораторните изследвания препаратът за понижаване на нивата на холестерол Фенофибрат" /"Трикор"/ показа извънредно обнадеждаващи резултати, пише БТА. Той препятства способността на новия коронавирус да се размножава.

Ръководителят на екипа Яаков Намиас отбеляза, че ако тези резултати се потвърдят и при клинични тестове, подобен курс на лечение може потенциално да снижи тежестта на COVID-19 до нивото на обикновена настинка.

"Доколкото SARS-CoV-2 контролира метаболизма на човешкия организъм, ние можем да изземем този контрол от патогена и да го лишим от онези ресурси, необходими за оцеляването му", се казва в съобщението.