Главният лекар в швейцарския кантон Граубюнден, в който са Санкт Мориц и Давос, предупреди ресторантите да не разчитат на пластмасовите шлемове за предпазване на служителите от новия коронавирус, като каза, че те създават "лъжливо чувство за сигурност", предаде Ройтерс.

Предупреждението засяга стратегиите при отваряне на някои ресторанти, хотели и други бизнеси, свързани с туризма. В Германия в някои провинции е разрешено работещите в сектора на услугите да носят визьори, а други изискват те да са с маски.

В швейцарските ресторанти не е задължително работещите да носят защитни средства за лице, но някои са въвели такова изискване, поясни БТА.

Марина Ямники, главният лекар на кантона Граубюнден, каза, че маските за служителите, които не могат да поддържат дистанция от 1,5 м, са по-добро решение от прозрачните шлемове, закрепвани с лента за главата.

"Анализ на случаите и пътя за разпространение на болестта показва, че пластмасовите шлемове, които се използват в ресторантьорството, не предлагат достатъчна защита", заявиха от офиса на д-р Ямники. - Има случаи на заразени хора с шлемове".

Предупреждението напомня, че шлемовете имат помощна роля в защитата срещу COVID-19, а за ефикасно предпазване са необходими физическа дистанция и маски за лице.

Германският институт "Роберт Кох" уточни, че маските са по-добри, защото "забавят скоростта на дъха и разпръскването на слюнка и секрет", докато визьорите само "улавят капчиците, попаднали на екрана".