На читателския въпрос отговаря проф. Вихра Миланова, дмн, началник на Клиниката по психиатрия на Александровска болница

Коронавирусът е проблем, който все още не познаваме достатъчно и който не можем да регистрираме с петте си сетива. На този етап основната защита, която медицинската наука препоръчва, са така наречените три Д - дисциплина, дистанция, дезинфекция. Много ли е трудно?

Когато вали дъжд, си вземаме чадър и обуваме затворени обувки, поддържаме дистанция с околните, за да не се нараним взаимно с чадърите. Когато се приберем сменяме мокрите дрехи, за да не се простудим.

Когато вирусът върлува, слагаме маска и ръкавици, поддържаме дистанция с околните, за да не се заразим и дезинфекцираме вещите си и мием ръцете си, за да не предаваме вируса - на себе си и на околните.

Досадно,

но трябва да

свикнем, така

както свикнахме

с предпазните

колани в колите и както почти всички се научихме да спираме на пешеходна пътека. И необходимо, защото не знаем колко дълго ще остане вирусът в ежедневния ни живот.

Остава обаче проблемът с тревожността, онова неприятно преживяване за опасност, което се появява при среща с нещо невидимо и непознато. Древните са казали: “Не се тревожи за неща, които не зависят от теб”. И са прави. Но уви, по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни.Тук много може да помогне автоматизирането на “поведението 3Д”. Мисълта, че сме направили всичко необходимо и възможно в тази необичайна ситуация, ще намали тревожността и ще ни доближи до спокойствието, което излъчва мъдростта, гравирана на

Соломоновия

пръстен: “И

това ще мине!”

Създалата се ситуация показва, че ние не можем да контролираме всичко в живота си. Но има неща, които можем да направим, за да си помогнем в управлението на емоционалното ни състояние. Ключът е управлението на стреса. Използват се

техники,

намаляващи

стреса

- когнитивно-поведенческа терапия, откриване на сигурна и комфортна среда, занимания с хобита.

Важно е да имаме сигурна информация, включително и електронна, при нужда - достъп до психиатрична консултативна помощ. За хора, които са в изолация, възможност за психиатрично и психологично консултиране онлайн за адаптация към проблемната ситуация.