Два основни клъстера на разпространение на коронавируса у нас са установили здравните власти през последните седмици на епидемията, в които броят на случаите на COVID-19 в България се увеличи скокообразно.

Дифузно разпространение на вируса също има, но то е само в големите градове, каза за “24 часа” шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

6 града се оформят като огнища на двата клъстера. Първият включвал Кюстендил и Пловдив, където все още сред заразените се откриват контактни от евангелската сбирка в Перущица в началото на юни, след която починаха петима пастори, обясни той.

Вторият клъстер оформяли

Перник, Дупница, Смолян

и Пазарджик

“Това са клъстери на национално ниво, които говорят за доминиране на щамове при еднакво заразяване. Откриването им е

още едно доказателство, че в

нашата страна проследяваме

разпространението на инфекцията,

взимаме адекватни мерки и знаем

кой от кого се е заразил”,

каза проф. Кантарджиев.

159 бяха новите заразени във вторник, най-много от които в София - 73, и Пловдив - 19.

След тях е Добрич с 12 заразени - 6 жени на възраст между 17 и 79 г. и 6 мъже между 15 и 61 г. Петима от мъжете и 4 от жените са на домашно лечение, а останалите са хоспитализирани, обясни шефката на РЗИ д-р Светла Ангелова.

Почти всички от заразените са контактни на вече положителни лица, само една от жените се е върнала от рискова държава, а при един от мъжете се установяват контактните му лица.  Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

Въпреки големия брой починали - 8 души, вчерашният ден постави

положителен рекорд по брой

оздравели досега - 198 души

По-голямата част от тях - 154, са били на домашно лечение, а останалите 44 са били изписани от болница, показва справка на Министерството на здравеопазването, изготвена по искане на “24 часа”.

Най-много оздравели има в Смолян - 80, следвани от София с 40, Благоевград - 14, София - област - 13, и Пазарджик - 10, показват още данните на Националната информационна система.

“Тъй като заболяването при някои пациенти протича много дълго време с отделяне на вируси, трябва да сме търпеливи и да чакаме положителния резултат на освобождаването, защото голяма част от оздравелите не са хоспитализирани, а са лекувани в домашни условия. Надявам се и следващите дни да е така”, коментира рекордния брой оздравели проф. Кантарджиев.

Спад имаше и в процента на откритите заразени спрямо направените тестове. Във вторник те бяха 4,8% от общо 3341 направени теста, а през последните 5 дни не беше падал под 6%.