Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма.

Експериментите бяха проведени върху мишки. Гризачите бяха поставени на диета с високо съдържание на мазнини в продължение на 17 седмици. Две групи мишки получиха една и съща порция, 10% от която идваха от овесени или ръжени трици.

В резултат на изследването учените установиха, че овесените и ръжните трици осигуряват растежа на полезната чревна микробиота. Това от своя страна подобрява метаболизма на холестерола, засилва чревната бариерна функция и намалява възпалението на черния дроб.

Благодарение на получените данни беше установено, че и двата вида трици могат да поддържат растежа на полезните микроби, създавайки благоприятна среда в червата.

В овесената група е открито увеличение на изобилието от родове лактобацили, а в ръжената група се увеличават родовете на бифидобактерии.