Правителствата по света наложиха карантина и ограничителни мерки, за да спрат разпространението на новия коронавирус. Това обаче засегна и работата на услуги като сметосъбирането, а в същото време болниците не могат да се справят с наплива от болни.

Всичко това пречи на усилията за справяне със сезонните разпространения на болестта денге - заболяване, разпространявано от комари, което се характеризира с тежки болезнени симптоми, съобщи Асошейтед прес.

Страни като Сингапур и Индонезия в Югоизточна Азия бяха изправени пред изпитанието на едновременното справяне с денге и новия коронавирус. В Бразилия, където има над 1,6 милиона болни с COVID-19, бяха регистрирани и най-малко 1,1 милиона случая на треска денге с близо 400 смъртни случая, сочат данни на Памамериканската здравна организация.

Очаква се ръст на случаите на денге скоро с началото на сезонните дъждовни периоди в южноамерикански страни като Куба, Чили и Коста Рика и азиатски държави като Индия и Пакистан.

Денге обичайно не е фатална болест, но при тежките случаи е нужна хоспитализация. Усилията за профилактика са насочени към унищожаване на местата за размножаване на комарите, сред които премахване на отпадъци, стари гуми и други предмети, в които се събира и застоява вода. Ограничителните мерки заради пандемията от новия коронавирус спряха или свиха тези дейности в много страни по света, обясни БТА.

В северозападен Пакистан плановете за дезинфекциране на магазини и пазари, в които имаше разпространение на денге през 2019 г., бяха замразени, защото предвидените средства бяха пренасочени за борба с коронавируса, каза д-р Ризван Кунди, председател на Асоциацията на младите лекари.

Здравните работници, които са ангажирани с унищожаване на местата за размножаване на комарите в индийската столица Делхи, сега провеждат скрийнинг за новия коронавирус.

Диагностицирането на хиляди случаи на зараза с новия коронавирус наруши проследяването на денге в много южноамерикански страни, добавя д-р Мария Франка Таярико, председател на здравния отдел в американския регионален офис на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

По данни на Световната здравна организация 2019 г. е била с най-лоши показатели и най-много случаи на денге, откакто се води статистика, а в някои страни се е появила за пръв път.

Според експeрти ограниченията за пътуване заради пандемията намаляват и опасността от разпространение на денге. Но карантината у дома увеличава рисковете от разпространение, защото колкото повече хора има у дома, толкова по-голяма е вероятността повече хора да бъдат ухапани и заразени от комар във влажна среда, казват от Националната агенция по околна среда на Сингапур. В страната са регистрирани пет пъти повече ларви на комари в жилища и общи помещения на жилищни сгради през първите два месеца на карантината заради новия коронавирус в сравнение с предишните два месеца.

15 500 са случаите на денге в Сингапур до 6 юли тази година. Според агенцията по околна среда се очаква тази година броят на случаите да надхвърли рекорда от 22 170 заразени през 2013 г., когато в страната е отчетено най-мащабното разпространение на болестта.