Вирусът не атакува пряко, реакцията е на имунната система

Неврологичните усложнения на COVID-19 може да включват делириум като при тежко пиянство, рядко потенциално смъртоносно мозъчно възпаление, инсулт и увреждане на нервите, открива ново проучване на Юнивърсити колидж - Лондон. Съобщения за засягане на централната нервна система се появиха още в наблюденията на китайските лекари от епидемията в Ухан, близки до техните данни сега излизат от доста държави, в които вирусът вилнее. Последно доказателство е британският доклад, публикуван в сп. “Брейн”. Изследователският екип идентифицира едно рядко и понякога фатално възпалително състояние, известно като остър дисеминиран енцефаломиелит, което, изглежда, увеличава разпространението си поради пандемията.

Някои пациенти не са имали тежки респираторни симптоми и

неврологичното

разстройство е

първо и основно

представяне на

коронавирусната

инфекция

Проучването предоставя подробен отчет за неврологичните симптоми на пациенти на възраст 16-85 години, които са лекувани в Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон.

Изследователите описват почти поравно случаи на преходни енцефалопатии с временна мозъчна дисфункция и делириум, на възпаление на мозъка, на инсулт и на увреждане на нервите, главно синдром на Гилен-Баре, който обикновено се появява след респираторна или стомашно-чревна инфекция.

Трима от всеки 4 пациенти с мозъчно възпаление са развили животозастрашаващия остър дисеминиран енцефаломиелит. Той се смята за рядко срещан и обикновено се наблюдава при деца, но

може да бъде

предизвикан

от вирусни

инфекции

Лекарите от лондонската болница обикновено имат по един такъв пациент на месец. По време на епидемията случаите са вече по 1 седмично.

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID, не е открит в мозъчната или гръбначномозъчната течност на нито един от изследваните пациенти, което предполага, че патогенът не атакува директно мозъка, за да причини неврологично заболяване.

При някои пациенти изследователите откриват доказателства, че възпалението е причинено от имунния отговор на болния, а не от самия вирус.