Световната здравна организация (СЗО) започва нова кампания за подпомагане на пушачите по целия свят да се откажат от тютюнопушенето и по този начин да намалят риска от коронавирусна инфекция, съобщи ТАСС.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви кампанията на брифинг, предава БТА.

"Целта на инициативата е да помогне на 1,3 милиарда пушачи да се откажат от лошия навик - каза той. - В нейните рамки хората ще могат да получат нужната помощ".

Основният елемент на инициативата е дигиталният лекар Флорънс, до който всеки може да има достъп по всяко време. Флорънс дава съвети за отказване от тютюнопушенето. В допълнение, компанията "Джонсън и Джонсън" предоставя 40 000 никотинови лепенки на хора в нужда.

Както отбеляза Тедрос Аданом Гебрейесус инициативата е изключително навременна. "Тютюнопушенето убива 8 милиона души всяка година - каза ръководителят на СЗО. - И научните доказателства сочат, че пушачите са много по-уязвими на коронавируса."

Кампанията ще започне в Йордания, след което ще се разпространи в целия свят.

"Пушенето няма предимства. Разрушава белите дробове, сърцето и портфейла, прави хората по-уязвими към Ковид-19 и намалява шансовете за възстановяване - каза Дина Ал-Миред, президент на Международния съюз за борба с рака в Йордания. - Навикът да се пуши е заболяване и трябва да се лекува" - добави тя, като изрази увереност, че новият проект на СЗО ще помогне на пушачите да се справят с този проблем.