Нека не се събираме в големи групи в затворени пространства, нека не сме без маски в затворени пространства. Този призив направи в предаването "Референдум" по БНТ проф. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ "Александровска".

В студиото темата коментира и доц. Ангел Кунчев: "Ние работим със заболеваемостта на 100 хил. души и то в двуседмичен период. Данни на по-малък период крият риск от случайно явления. България и Румъния си делим 5 и 6 място в Европа. На Балканите водеща е Македония. В Израел също е много висока, там затварят заведения, нещо към което вървим и ние. Хората поставят на първо място правилата и едва на 6-7 по-строгите мерки. Мен ме притеснява липсата на доверие. Не може в различни проучвания да излиза, че 40-50% не вярва, че има такъв вирус. Във водещи телевизии виждам лекари, които казват: Нашето фашистко правителство ни запуши устата. Това е безумие!". 

"Медицинският персонал видя всичко от първа линия. Сблъска се с най-тежките случаи. Тези хора няма нужда да бъдат убеждавани. Много често ме питат това нещо истина ли е, има ли го, няма ли го. Хората смятат, че ние се появяваме, говорим някакви неща, после се обръщаме и правим нещо различно. Самодисциплината на всеки един човек е най-важна. Няма нужда някой да те контролира. Не може доц. Кунчев да нареди охрана на всеки един човек и всяко едно заведение. Или имаш усещането за гражданско общество, или го нямаш. Ако не вярват на нас, има световни агенции, има световно известни предавания в САЩ, в Англия, които са доказани - те лъжат ли? Категорично не. Самодисциплината и доверието в България липсват. Хората разбират по много странен начин липсата на мерки", каза проф. Ангелов. 

"Трябва да поднасяме всяка информация на хората. Когато стана аварията в "Чернобил" българското правителство беше обвинено, че не е съобщило навреме. Голяма част от българското общество са разумни хора и могат да вземат добри решения за себе си", каза още той. 

"Ако цифрите продължават по този начин, трябва една част от мерките да бъдат върнати - събирането на затворени пространства, затварянето на заведенията на закрито и носенето на маски на закрито", каза още проф. Ангелов. 

Доц. Ангел Кунчев добави: Това, че извънредното положение е удължено до 30 юли, не означава по-строги мерки.