Има две основни предимства при маските - първо, те предпазват, ако вие или някой от хората около вас е носител на коронавирус; второ – предпазват от докосване на лицето.
За съжаление, маските са поредният пример, че дори най-полезните неща могат да причинят неудобства при неправилна употреба. Носенето на неподходящи маски често води до сериозни кожни
проблеми при
хората с
дерматологични
заболявания Причината е, че нормалният процес на вдишване и издишване, частички от слюнката, капчиците пот и себум са хванати “в капан” между кожата и маската.
По този начин се получава
парников ефект
- силно се
повишава
влажността
на кожата
в участъка около устата и носа, който се покрива от маската. Ясно е какво следва: нарушена бариерна функция на кожата, нарушен микробен баланс и възпалителни промени в областта около устата и носа. Много хора спортуват с маски – в тези случаи в “капана” попадат освен капчици пот и прахови частици.
Проблем създава и премахването на маската - твърде влажната кожа под нея изсъхва много бързо. Резултатът отново е нарушена защита и дразнене на кожата. Получава се нарушаване на баланса във всеки един момент - по време на носене на маската кожата под нея става твърде влажна, при премахване на маската тя рязко се изсушава. Все едно се пренасяме от влажния морски въздух в пустинята. Този процес е особено добре изразен при по-високи температури на въздуха и вятър.
Много често казваме, че кожата трябва “да диша”. Нарушеното “дишане” на кожата с маска е особено вредно за хора, които вече имат кожно заболяване в областта на лицето - розацея, периорален дерматит, акне, херпес, кожни инфекции.
Как да си помогнем?
Две са основните стъпки: 1. Правилен избор на маска 2. Подходяща грижа за кожата под маската.
Правилен избор
на маска
За хората с чувствителна кожа се препоръчва да не избират маски, направени от синтетични материи. Подходящи са памучните материи, които не причиняват дразнене на кожата. Повечето проучвания твърдят, че маските, направени от памук с 600 броя нишки, многослойните копринени или шифонени маски са достатъчни за адекватна защита. Препоръчват се маски, които са направени от два вида материя - плътен материал отвън и мек памук от вътрешната страна към лицето.
Някои маски имат специален джоб за допълнителен филтър, но въпреки това от вътрешната страна тъканта трябва да е от мек материал.
Идеалната маска трябва да прилепва плътно, но комфортно около носа и бузите.
Препоръчва се всеки да притежава най-малко две маски, които ежедневно да се изпират с мек сапун и гореща вода и задължително да се гладят след това. Новозакупените маски също трябва да бъдат изпрани преди употреба, тъй като може да съдържат биоциди и съответно да предизвикат появата на контактен дерматит.
При носене на хирургични маски с респиратор много често се появява дразнене на кожата заради триенето от маската.
При тях се изискват специални грижи за кожата под маската, още повече че този вид маски се носят дълго време.
Грижа за кожата
под маската
Основно изискване преди поставяне на маската е кожата на лицето да се почисти грижливо. Използва се меко почистващо средство или пяна. След това се нанася лек хидратиращ крем. Добре е да ограничим броя на продуктите, които ползваме за лицето.