Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва за ситуацията с двама български моряци, които не вярвали, че има Covid -19, разкарвали се 2 часа в индийски град и след 3 седмици корабът е в Южна Африка с шестима заразени, а двамата заразоносители - тежко болни.

"Целият екипаж 15 дни под карантина на кораба с полицаи пред кабините, застрахователят представя по 300 хил. долара на човек ефективни парична гаранция, а ние се озоваваме пред невъзможност да отплаваме след карантината, защото смени на екипаж са забранени в Южна Африка. Както и всякакви международни полети и контакти.

Впрочем, в Азия смени на екипажи са забранени, защото те приемат К-19 съвсем сериозно. Вратички са единствено Хонг Конг и с тежки процедури: Сингапур и Реюнион. В Африка и трите Америки също смени са невъзможни. По тази причина над 200 хил. моряка са над 12 месеца на борда без смени, което пък е опасно и за екипажи и кораби.

А в случая загубите на корабособственика надхвърлят 2 млн. долара. Защото вирус няма според някои. А логиката е проста: щом 206 държави са признали и предприели мерки срещу К19, има, няма - държим се все едно има. 2 метра дистанция между непознати и 20 м носене на маска дневно няма да ви убие!", предаде "Канал 3".