- В различните области засегнати са различни групи -

от контактни на предишни случаи през абитуриенти до

семейни огнища, които не са свързани помежду си

- Спешните медици получават обаждания уж за

сърдечноболни, оказват се със симптоми на коронавирус

Проведените абитуриентски балове, отварянето на дискотеките и бавното затихване на клъстерите са най-вероятната причина за пика на новозаразени с коронавирус българи. А последствията от футболните мачове, където хиляди крещяха един до друг и се прегръщаха, очакваме до дни, коментираха експертите.

“Смятам, че има пик на заразени млади хора”, обяви и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Повечето от тях са били на дискотеки, балове и фитнес, предупреди той. Увеличавал се и броят на тези, които се нуждаят от антибиотично лечение в болницата. Тежките натоварвания и физически упражнения водят до по-бързо навлизане на вируса в белите дробове, обясни проф. Балтов.

Тази неделя с отчетени 180 случая при 2591 теста (към 0 ч на 5 юли) стана поредното денонощие от десетдневка с мрачни рекорди. По данни от вчера на националния информационен портал заразените у нас са 5677 от началото на епидемията. София е с 58 нови, в петък бяха 69.

В столицата заразата вече се разпространява дифузно по мнение на РЗИ и щаба. Прибързано бе отварянето на заведенията на закрито, както и на стадионите, констатира и проф. Кантарджиев и заключи: “Нещата се изпуснаха по религиозни, спортни причини и дискотеките”. Под религиозни причини той визира отчетеното начало на втория пик, което вирусолозите отдадоха на събиранията по Рамазана.

Абитуриентските балове пък са доказаната причина за антирекорда за денонощие във Велико Търново - 16 нови случая. От РЗИ съобщиха в неделя, че 15 от 16-те заразени за последните 24 часа

са абитуриенти,

учители и

придружители

от тържеството на зрелостниците на 27 юни. Заразените след баловете стават над 30 - младежи и преподаватели от Американския колеж “Аркус” и СУ“Емилиян Станев”, които празнуваха заедно.

Еуфорията от царското изпращане на випуск 2020 на Царевец бе охладена още на 30 юни, когато стана ясно, че ден след преминаването по червения килим 18-годишен младеж от Бяла, завършил елитния колеж, е в болница. Започна трескаво издирване на всички контактни. Оказаха се 125 души, 37 от които от първи ред. Всички бяха изследвани поетапно с PCR тест. Разви се най-лошият сценарий - от четвъртък потвърдените случаи непрекъснато растат. Първо стана ясно, че сред тях е най-добрият ни плувец Антъни Иванов, кавалерствал на приятелката си Габриела - абитуриентка в “Аркус”. После се разбра, че положителен е и директорът на частната гимназия. Снощи пък стана ясно, че 25 от общо 42-ма присъствали ученици от “Аркус” и техни близки са заразени, над 140 лица са под карантина. И

търновският

кмет Даниел

Панов е в

14-дневна

изолация,

тъй като синът му е сред 28-те зрелостници от Американския колеж. “Кметът е с отрицателен тест. Сградата на общината е дезинфекцирана и работи. Кметът се е самоизолирал. Той е отговорна личност и по никакъв начин не би застрашил здравето на служителите от общинската администрация и гражданите”, обяви областният управител Любомира Попова. Панов не е контактувал с подчинените след бала, затова те не са под карантина.

Шефката на РЗИ д-р Евгения Недева уточни, че в региона няма клъстерно разпространение, а е дифузно, макар баловете да се оказаха огнище. От общо 84 диагностицирани в областта 29 вече са излекувани, 44-ма са на домашно лечение, 7 в болница. Починали са 4-ма.

В Пловдив обаче няма новозаразени абитуреинти, нито медицински лица от новите 11. Повечето са от близкия кръг на вече инфектирани, обяви областният управител Дани Каназирева. Има “опашка” от евангелистката сбирка в Перущица на 6 юни, след която починаха 3-ма пастори, а ромската махала бе блокирана - близка на един от мъжете също е с COVID.

В съседната Пазарджишка област новите 9 случая са все

от различни

населени места

и между тях

няма връзка

Единият е личен лекар от Пазарджик, той е в домашна изолация. Всички новозаразени най-вероятно са контактували с носители на вируса, без да разберат, казват от местния щаб.

Във Варна сред новите 16 случая има няколко семейства. Повечето от тях нямат общо помежду си, обясниха за “24 часа” от РЗИ. Всички са с лека симптоматика и на домашно лечение. В последните дни спада възрастовата граница на заразените във Варна, като за някои от тях се твърди, че

са пипнали

вируса в нощни

заведения

Двама от най-новите случаи са именно такива. Експертите очакват бройката да продължи да расте. През юни градът беше една от зоните у нас с 0 заразени, което удържаше месец и половина, но случаите станаха 144. А за неделя Варна държи второто място след София.

Тезата за разпространение на вируса по нощните заведения се подкрепя и от актуалната статистика - постепенно коронавирусът у нас се “подмладява”. Според единния информационен портал към 5 юли

до 29-годишни са

общо 1167 души,

а от 30 до 39 г. - още 901 от заразените. Двете най-големи групи сред инфектираните са тези от 50 до 59 г. - 1138, и между 40 и 49 г. - 1030.

Това сочи, че вирусът се разпространява между най-активната група от населението, като сборно тази на заразените под 40 г. вече гони тази на хората около и над 50.

Притеснително е, че някои пациенти викат линейка, като казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, болки в гърдите, а когато екипът се отзове необезопасен, се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане, разказа говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска. И призова хората да са прецизни и да не застрашават медиците, които да стават на свой ред заразоносители.

В Плевенско пък нещата се успокояват, след като по-рано пламна Буковлък. От четвъртък досега само 8 са новите случаи, от тях 2 за последното денонощие. Един мъж се прибрал от Норвегия, а жена всъщност живеела в София, като и двамата плевенчани се тествали на морето, разказа шефът на здравната инспекция в града Атанас Гарев. Няма нови заразени в Буковлък.

Бавно затихва

клъстерното

огнище в Смолян

В последните дни случаите в областта бяха именно на контактни на работници от завода за авточасти. В рудоземското с. Чепинци има 13 инфектирани, оттам работници пътували с автобус до завод “Хроновски” в Смолян. В Мадан освен хора от завода огнище сред заразените е и медицинска сестра от местната болница.

В “Хроновски” масовият скрининг показа над 100 души с коронавирус. Според смолянската РЗИ причина за избухването на заразата е, че първите инфектирани са продължили да ходят на работа. По сходен начин възникна и огнището в Доспат в завод за производство на детски играчки. В общината също бяха открити над 100 души с COVUD-19. С 342 случая от началото на епидемията обастта е сред “първенците” в страната по заразени на глава от населението. (24часа)

Борисов: Няма да затваряме пак

държавата - не е нужна заповед,

за да се държи всеки отговорно

Премиерът призна, че вече слуша и доц. Мангъров.

А ако зависело от щаба, още днес всичко спира

ДИМЧО РАЙКОВ

“Колкото и гадна да е тази болест, няма да затворим юли и август. Слушам Мутафчийски, но и Мангъров. Считам, че колкото и да е тегаво, подсилваме болниците, даваме пари за пътеки, контролирано и внимателно минаваме през това. Всеки ден събирам щаба. Колкото повече оздравели, толкова по-добре. Трафикът днес беше убийствен, хората искат да си почиват.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на въпрос на журналисти в Поморие дали държавата ще предприеме по-строги мерки заради нарасналите случаи на коронавирус у нас.

Според премиера всеки граждани трябва да спазва противоепидемичните мерки, за което не е нужно да се издава заповед за затваряне на каквото и да било.

“Ако питам щаба, те ще ми предложат още днес да затворим всичко. Пазете се, не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте, трябва да живеем. Защо искате заповед”, заяви премиерът. “На опозицията работата ѝ е да недоволства, а за нас е важно стопанският живот да продължи да работи”, добави министър-председателят.

Опасен рекорд в света: за

24 часа - 212 000 заразени

Нормален живот най-рано през

февруари, смята руски министър

СЗО съобщи за рекорден брой нови заразени с коронавируса за едно денонощие в света - над 212 000. Най-много са те в САЩ, Бразилия и Индия. Над 11,3 милиона са потвърдените случаи по света вече, а починалите са над 530 000.

Извънредно положение е обявено в редица градове в Сърбия заради COVID-19. Коронавирусът не отслабва и не избира възраст, сочат местни лекари. 325 са новите случаи на зараза в Сърбия, а 8 души са починали. Над 1000 нови заразени има в Турция през последното денонощие.

Властите в Израел пък поставиха 30 000 души под карантина, след като бе активирано мобилно приложение за проследяване. В страната регистрират по над хиляда новозаразени всеки ден и властите връщат някои от ограничителните мерки.

В събота пъбове, хотели, кина и музеи отново отвориха във Великобритания. Трябва да отидете да се храните в ресторант, за да защитите работните места на цяло едно поколение, белязано от коронавируса, прикани сънародниците си финансовият министър Риши Сунак.

Лувърът отвори врати в Париж, но “Ер Франс” обяви, че съкращава 7500 работни места.

В Германия канцлерката Ангела Меркел благодари на възрастните хора за издръжливостта им през коронавирусната пандемия.

Мексико изпревари Италия и Франция по брой смъртни случаи на заразени с новия коронавирус и вече е на пето място в света по този показател.

Животът ще се нормализира най-рано през следващия февруари, прогнозира руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в интервю за Интерфакс. В Русия остават в сила някои ограничения, като забраната за международни полети, която бе удължена до август.

Междувременно се оказа, че български моряци са заразили цял кораб с COVID-19, мислейки, че той не съществува. Български бизнесмен, собственик на шипинг агенция, разказва във фейсбук за двамата моряци, че се разкарвали 2 часа в индийски град и след 3 седмици корабът се оказал в Южна Африка с шестима заразени, а двамата заразоносители – тежко болни.

“Целият екипаж e 15 дни под карантина на кораба с полицаи пред кабините, застрахователят представя по 300 000 долара на човек ефективна парична гаранция, а ние се озоваваме пред невъзможност да отплаваме след карантината, защото смени на екипаж са забранени в Южна Африка”, пише той. (24часа)

Бойко Борисов говори всеки ден с щаба, но освен шефа му ген. Венцислав Мутафчийски, вече слушал и инфекциониста доц. Атанас Мангъров.
Бойко Борисов говори всеки ден с щаба, но освен шефа му ген. Венцислав Мутафчийски, вече слушал и инфекциониста доц. Атанас Мангъров.