29°C   София
 

Колко бързо мутира COVID-19 и какви щамове се разпространяват у нас - вече има първоначални резултати от мащабното научно проучване за циркулацията на вируса в България.

Това е т.нар. световно филогенетично дърво на COVID-19 - може да се проследят всички мутации, настъпили през последните месеци в световен мащаб. Към този момент в генетичната банка има над 60 000 генома на вируса. 15 от тях са изолирани в България от екип учени на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вече е ясно, че у нас циркулират мутации на вируса, които имат сходство както с европейските щамове, така и с първоначалния вирус, произхождащ от китайския град Ухан, предава БНТ.

Четири от 7 основни вирусни линии на COVID-19 разпознават учените в българските проби и то буквално преди дни.

"Една от линиите е по-заразна - и това е тази линия, която е разпространена в Европа и в западната част от света", обясни доц. Ивайло Алексиев - вирусолог към Националния център по заразни и паразитни болести.

Именно тя, показват данните на този етап, е най-разпространена у нас - от 35 изследвани проби - 33 имат такава мутация. Тази разновидност на вируса с повишена заразност постепенно измества щама от Китай. Няма данни засега при по-заразния вирус, заболяването да протича по-леко. И у нас обаче успяват да изолират вирус като този в Ухан.

"Два от геномите показаха много близки сходни геноми с него", уточни доц. Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност .

"Единият от пациентите е от Благоевград, а другият е от Разлог", заяви доц. Ивайло Алексиев - вирусолог към Националния център по заразни и паразитни болести.

Възможно е инфекцията да е дошла с туристи, които са посещавали нашите планини в първите месеци на годината.

Разчитането на генома на вируса се прави в тази машина, която прилича на принтер, а всъщност е секвенатор от ново поколение. Вътре се поставя извлечената нуклеинова киселина с генетична информация.

Тук са събрани милиарди молекули на генома на вируса. И ако преди десетилетие е отнемало години, за да се получи резултат, сега са нужни само часове, за разчитането на геномите на стотици вируси.

"Флоу клетката е основната част, върху която се извършват тези секвенирания милиони едновременно", обясни доц. Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.

Предстои получените данни са бъдат сравнени с вирусните мутации, които циркулират в други държави. Търсят се сходства с георграфски области в света. Така ще стане по-ясен пътят на заразата. А това са четирите изолирани генома у нас.

"Един геном представлява последователност от букви. Как ще са разположени тези букви определя уникалността на този геном", заяви доц. Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.

Българска мутация в генома засега не е открита. Но това е само началото на експеримента.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...