Според климатичните прогнози топлинните вълни, които се появяват през последните години, ще ни съпътстват и в бъдеще и вероятно ще се удължат. Това пише чешкият информационен сайт lidovky.cz.

С изменението на климата най-вероятно съставът на растенията частично ще се промени. По-чести вероятно ще станат още по-големите скокове в температурата. Особено през първата половина на пролетта, когато вече се настройваме на сравнително топло време и изведнъж температурата пада за кратко към нулата. За човешката терморегулаторна система ще бъде особено трудно да се справи с тези ситуации. Само защото винаги ще трябва бързо да реорганизира дейността си по време на температурни скокове.

Очакват ли ни нови инфекции?

Във връзка с изменението на климата у нас вероятно ще се появят и нови животни. „Вече забелязахме появата на комари в Южна Моравия, които по-рано смятахме, че живеят само в субтропиците“, казва чешкият биометеоролог Мартин Новак. "Така постепенно можем да достигнем до други животински вектори, с които сме се сблъсквали досега на почивка в топли райони."

Според него може да се наложи да обмислим ваксиниране срещу тропически чужди болести дори при по-кратки пътувания до съседни страни. И за почивка в Балтийско море, навреме да започнете подготовка като за почивка в субтропични райони.

"Наскоро заснех информацията, че обезлесяването на тропическите гори на Амазонка ще освободи биологични складове на огромен брой различни видове вирусни заболявания, които оцеляват там при животни домакини", твърди професор Михал Враблик от Карловия университет в Прага. Според него е вероятно с течение на времето да се появят нови заболявания, които отчасти ще бъдат свързани не само с времето, но и с присъствието на нови животни.“

Пож думите му продължаващата глобализация ще играе по-важна роля. Във връзка с безплатното пътуване ще донесем тропическа инфекция, например от почивка, която вече не е толкова екзотична, колкото преди десет години. И ако животните, живеещи в субтропиците, все още обитават нашата територия с течение на времето, тогава няма да се налага да ходим никъде в чужбина заради подобна болест, смята Враблик.

Затоплянето е добро за комарите

Миналата година влиянието на изменението на климата върху здравето на хората бе разгледано и в доклада за отброяване, публикуван в международното медицинско списание Lancet, в който 35 институции, включително СЗО, си сътрудничиха. Изследванията на тези експерти ясно показват, че съществува връзка между изменението на климата, увредената околна среда и здравословните проблеми.

Например, доказано е, че затоплянето насърчава разпространението на бактерии, отговорни за опасни диарични заболявания каквато е холерата. В същото време създава и благоприятни условия за възпроизвеждането на комари, предаващи малария и треската денга. Освен това, в контекста на глобалното затопляне, на тези вектори ще бъде по-лесно да проникнат в досега незасегнати райони. Продължаващото замърсяване на въздуха може след това да увреди белите дробове, да изостри астмата и да увеличи риска от инфаркт или инсулт. И не само за днешните възрастни, но и за техните деца.

Нещо за внуците

Някои климатични промени се дължат на естествената еволюция, но други могат да бъдат засегнати фундаментално. "Преди всичко, ние трябва да се опитаме да сведем до минимум отпечатъка си в климатичната система", убеден е биометеорологът Новак. "С други думи, за намаляване на производството на парникови газове, които добавяме към естествените парникови газове.", добавя той. Просто защото тези газове задържат топлина във външната атмосфера и причиняват повишаване на температурата.

Въпреки това не е възможно глобалното затопляне да се спре за една нощ, тъй като климатичната система има доста голяма инерция. Например, ако спрем да произвеждаме въглероден диоксид веднага, не можем да очакваме той да попадне веднага в атмосферата. Благоприятният ефект едва ли ще се прояви в продължение на няколко десетилетия. Така че, ако успеем да сведем до минимум отпечатъка си в климатичната система, тогава много от нас вероятно няма да се възползват пряко. Но нашите деца или внуци със сигурност ще оценят подобно усилие.