29°C   София
 

С 34% намалява риска от зараза с COVID-19 според американско проучване сред 25 000 души. Резултатите от него бяха цитирани от чешкия вирусолог Иван Хирш на семинар за коронавируса в Камарата на депутатите, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

„Проучването от САЩ сякаш се опитва да компенсира това, че в началото те не направиха нищо срещу заразата, след това въведоха социална дистанция, и най-накрая - маски, но само на места", обясни Хирш. Според него чак след въвеждането на карантина заразата там спряла, но не намалява.

Според него спазването на дистанция между хората или миенето на ръце не пречи на предаването на заразата по въздушно-капков път, което се смята за основно, докато маските могат да намалят риска от инфекция.

Капки, издишани от заразения, се разпространяват със скорост около 1 м/сек, с размер около една десета от човешката коса и остават във въздуха доста дълго време. "Но ние не знаем колко вирус има в една капчица и как се установява в белите дробове", каза Хирш.

В края на март Световната здравна организация (СЗО) беше против носенето на маски. Целта обаче беше основно да се предотврати недостигът им за здравните специалисти, а по-късно в резултат на ситуацията преразгледа позицията си.

В Прага маските ще останат задължителни в метрото и на големи събития. От самото начало лекарите предупреждават, че респиратори не могат напълно да предотвратят инфекцията, макар да филтрират вдишания въздух. От друга страна, маските пречат на вируса да бъде издишван в пространството. Ето защо във времето, когато социалните мрежи също живяха с шиенето на маски, мотото, насърчаващо тяхното носене беше: „Моята маска те защитава, твоята маска ме защитава“.

Според епидемиолога Ростислав Масар, който оглавява работната група на Министерството на здравеопазването за освобождаване на карантинните мерки, маските са ключови в препоръките за регионалните хигиенни станции в случай на влошаване на епидемиологичната обстановка в страната. Следващите стъпки са регулирането на разстоянията и намаляването на капацитета на масовите събития. При висока степен на риск може да последват местни ограничения за движение, допълва lidovky.cz.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...