Над 100 абитуриенти и учители под карантина във Велико Търново

 Два нови случая на заразени с коронавирус има в област Велико Търново за последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб. 

21-годишна жена е на домашно лечение, след като е била в контакт с друг болен.

В болницата в Горна Оряховица е настанен лекар на 59 г., който е бил в контакт с друг заразен с коронавирус. Той е настанен в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ още преди два дни. Заради него Трето вътрешно отделение е под карантина, а всички работещи в структурата са взети проби за изследване.

От днес под карантина са над 100 абитуриенти и учителите им от две училища във Велико Търново, които заедно са празнували бала си на 27 юни. Причината - 18-годишен зрелостник на Американски колеж "Аркус" е инфектиран.

Младежът с коронавирус е от град Бяла, Русенско, и е в болницата в дунавския град. Продължава издирването на всички контактни с болния.

От РЗИ са уведомили директора на колежа Петър Иванов, че випускът от 28 абитуриенти е под карантина, както и учителите, участвали в дефилето и абитуриентския бал на 27 юни.

Според директора дванайсетокласникът не е бил със симптоми на заболяване на бала им. Със съдействието на частната гимназия абитуриентите ще бъдат изследвани в четвъртък в кабинета на училищния фелдшер.

Балът е бил заедно с випускниците на училище „Емилиян Станев“. Директорката Кина Котларска е предупредила всички 79 абитуриенти и учители да се самоизолират и при най-малките симптоми да предупредят личния си лекар. Ресторантът на хълма Света гора, както и две нощни заведения, в които болният абитуриент е празнувал, са затворени за дезинфекция