Абитуриентът от Бяла, Русенско, който е заразен с коронавирус, е в добро състояние. Това съобщиха от болницата в Русе, където е настанен за лечение. 18-годишният младеж, който е ученик в частния Американски колеж във Велико Търново, се е почувствал зле ден, след като е празнувал бала си, съобщава Русе Медиа

Симптомите са се появили още преди абитуриентския бал, но той ги е отдал на емоциите около завършването. „Имал е главоболие преди бала си, не е имал температура, не е имал кашлица. Това е нормален симптом преди важно събитие и не са предполагали, че може да има проблем. На следващия ден след бала, в неделя, се появява отпадналост, но младежът я отдава, че е купонясвал цяла нощ, и вече в понеделник се появява високата температура и сухата кашлица“, обясни доц.д-р Дора Маринова от отделението по вътрешни болести, която отговаря за лечението на болните от коронавирус в болницата.

Младежът се е прибрал в родния си град, където е бил прегледан от пулмолог,направен му е бил и PCR-тест, който се е оказал положителен. С линейка момчето е било транспортирано до болницата в Русе. Тъй като болестта е хваната в първите дни, състоянието му е стабилно и не се е стигнало до дихателна недостатъчност.

За момента не е ясно как се е заразил, тъй като в Бяла няма случаи на коронавирус. Предполага се, че това е станало във Велико Търново по време на матурите.

На бала си младежът е бил в контакт с близо 100 души от две училища, които са празнували в ресторант и в два нощни клуба. Всички те, заедно с контактните лица в Бяла, са поставени под карантина.