Няма хаос с числата за заболелите от коронавирус. 101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система. Тя откри грешки на предишната, които никой не искаше да крие. Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани, каза директорът на центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев и член на щаба пред БНТ.

"Никой от щаба не е карал хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус. Още през март казахме, че пикът ще е средата на април. Слава Богу адът не беше в цялата страна, а в някои болници, които сериозно намалиха капацитета си.

Кой ви каза, че всичко е свършило. Просто се появиха положителни тенденции и четвърта седмица числото за предаване на заразата спада - вече 10 заразяват 8. Но инфекцията е сред нас и има огнища.

В Северна Македония мюсюлманските празници създадоха огнища, докато у нас се взеха мерки да не се събират хора в джамиите.

Ако има тенденция за повишаване в 5 параметъра, които следим всеки ден, може да има затягане на мерките. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият ръцете. 

Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно.

Преди 2 месеца Мангъров каза, че 500 000 българи са имали контакт с вируса. Сега станаха 200 000 според него. Скоро ще имаме надеждни данни за контактните - изследване в Пловдив. Иначе колега, който представлява само себе си, може да си говори всичко.

Разстройствата по морето през лятото са бактериални. Там също да не се събират много хора в помещения. Купоните - навън. Най-добрият дезинфенктант е слънцето.