Хаос с данните за коронавируса у нас още в първия ден без брифинги

Хаос с данните за новите случаи на заразени и починали от коронавирус доведе до объркване сред гражданите и медиите в петък - първия ден, от който обичайните брифинги на Националния оперативен щаб бяха отменени. От вчера данните, които досега се обявяваха всяка сутрин в 8 ч, са видими на сайта на Националната информационна система за борба с COVID-19 coronavirus.bg и са достъпни за всички.

Иначе щабът не се разпуска, а ще работи до края на годината. Шефът му ген. Венцислав Мутафчийски предупреди още в четвъртък, че макар и малки, разминавания между представената от щаба информация и тази в системата има. Причината била в начина на събиране на данните. Така при общо 2585 заразени в страната според щаба в информационната система са отчетени 2592 - разминаване със 7 случая, посочи Мутафчийски. Още тогава системата отчиташе и с двама повече починали - 149 при обявени от щаба 147. Знаело се обаче за кои случаи става въпрос, уточнявала се причината за “бъга”.

Пълно недоумение обаче предизвика в петък появата на още 10 жертви на коронавируса. При обявени 0 починали за деня системата даваше общо 159.

Оказа се, че това са хора, починали през май и основно април, които болниците пропуснали да въведат в информационната система, обясни на спешно свикан брифинг зам. здравният министър Жени Начева.

Това са

случаи, за които

болниците

не били

сигурни каква

е причината

за смъртта

и отнемало ден-два, докато излязат резултатите от тестовете, разясни шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев. А на въпрос на “24 часа” защо дори след ден-два тези починали не са били съобщени на щаба, нямаше ясен отговор.

5 от тези починали са от София, на възраст между 53 и 86 г., съобщи шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Той също обясни разминаването с по-късно подадена информация от болниците към РЗИ.

Конкретно за София ставало въпрос за хора, поставени под карантина в болниците, които се явявали “изписани” от там. Но при проверка от РЗИ след изтичане на 28-дневната им карантина

било установено,

че “изписването”

им е всъщност

по причина смърт

Вчера беше установено и друго разминаване - в броя направени тестове.

Според системата за денонощие те бяха само 223, а реално са направени 1276, обясни Жени Начева. Разликата идвала от часовете, в които са отчетени резултатите от тестовете, тъй като в системата са записани само тези до 16 ч, а по-голямата част идвала след този час.

След няколко уточнения пък стана ясно, че

за деня

новозаразените

са 35

Голяма част от тях са в едно от огнищата от последните дни - Сърница, където тестването продължава (виж карето долу).

Не ставало въпрос за прикриване на информация, а напротив - институциите искали да осигурят максимална прозрачност и грешките щели да бъдат изчистени, увери Начева.

За да се избегне различно интерпретиране на данните пък, здравното министерство занапред ще пуска всяка сутрин в 8 часа подробно прессъобщение до медиите с данните и разбивка по области. Такива разминавания имало навсякъде в другите държави, при това по-големи, допълни зам.-министърката.

Разминаването между информацията, представяна от щаба, и тази от информационната система е 5%, обясни и проф. Кантарджиев.

“Ако цифрите бяха абсолютно еднакви, аз щях да се съмнявам, че някой ги манипулира. Само който не работи, той не допуска грешки”, коментира Кантарджиев.

Изключително големият обем информация, напрежението и необходимостта

лекарите хем

да лекуват, хем

да въвеждат

данни

е другата причина според Жени Начева да се стига до известни пропуски при въвеждането на данните.

Няма да поставят под карантина Сърница

ЛЮБО ИЛКОВ

Главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев участва в заседанието на областния оперативен щаб в Пазарджик заради установеното огнище на коронавирус в Сърница. 14 са вече заразените там, населението е малко над 3000 души.  АНГЕЛ КУНЧЕВ

АНГЕЛ КУНЧЕВ

Трима от тях са служители на общинската администрация. Резултатите от още 50 проби се чакаха до края на деня. До момента никой от далите положителна проба няма изразени клинични симптоми, обяви д-р Кунчев. По думите му няма нищо необичайно в развитието на заразата спрямо останалите клъстери и той очаква овладяване на ситуацията до 10-ина дни. Сърница няма да се поставя под карантина.

“Ще помолим имамите да ограничат посещенията в джамиите, особено за петъчните молитви”, обяви обаче доц. Кунчев. Затворени са пенсионерските клубове и детската градина, кафенета, банкови клонове. Той препоръча още хората да избягват посещения в Сърница, която е туристическа дестинация, през следващите две седмици.

Общината също е затворена. На администрацията в родопския град ще се предоставят всички нужни противоепидемични средства - маски, дезинфектанти, предпазни гащеризони.

В този район се наблюдава голямо движение на населението, поради което се тестват хора от 3 области - Пазарджишка, Смолянска и Благоевградска. В цех в Доспат има установен случай на заразен. Там работят над 200 човека от трите области, 48 от тях са от Сърница. Допуска се връзка и с огнището в сатовчанското село Осина.