„Жив съм благодарение на кислородната бутилка, която медицинска сестра отне от лежащия до мен 80-годишен пациент”. Това признава пред в.”Кориере дела сера” 59-годишният Марио Сберна, бивш депутат.

Той казва, че всеки ден в молитвите си споменава въпросния пациент. Сберна стана известен като депутата, който ходеше в италианския парламент по сандали, по подобие на францискански монах. Сберна разказва пред вестника, че в нощта на 16 март лежал в пералното помещение на болницата в Бреша, превърнато в отделение COVID-19.

На собствения си гръб Сберна изпитал какво означава да направиш драматичния избор кой пациент да спасиш. Пред това били изправени лекарите и медицинските сестри на болницата на Бреша, претъпкана с тежко болни пациенти. Те трябвало да решат дали да отнемат кислородните бутилки от по-възрастните и с малки шансове да оцелеят пациенти, за да ги поставят на болните с повече шансове за живот.

„Беше 4 часа сутринта и не можех да заспя, защото ми беше студено, чувствах как белите ми дробове горят и изпитвах глад за въздух. До мен имаше превит възрастен човек”. Според Берна, който е баща на пет дъщери, когато му поставили кислородната бутлка, отнета от възрастния пациент, се почувствал като прероден. „Не успявах да си отместя погледа от него. Още дишаше. След това го отведоха с линейка”. Марио Сберна не знае кой е бил въпросният пациент, спасил живота му, и иска да издири роднините му. „Не бих могъл да му изразя благодарността си, защото това не беше избор по негова воля. Не го попитаха дали иска да умре. Махнаха му кислородната маска и толкова”, допълва Сберна. Той изразява и възмущението си от това, как в област, която се гордее с напредналото си здравеопазване, не е имало достатъчно кислородни бутилки за спасяването на човешки животи. „В онова мазе, приспособено като отделение, бяхме трийсетина души, гладни за въздух”. Сберна твърди, че имало само три кислородни бутилки, нямало нито храна, нито завивки, а на всичкото отгоре имало една тоалетна за 30 души.