Регистрирани са четири нови потвърдени случая на COVID-19 в област Разград. Това съобщиха от Областния кризисен щаб позовавайки се на информация на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева.

С положителна проба е 54-годишен мъж от Разград. Той е потърсил медицинска помощ преди два дни в русенска болница, където е хоспитализиран за лечение, предаде БТА. 

Другият случай е на жена на 69 години, също от Разград. Три дни е лежала в отделението по гастроентерология към разградската болница. След положителен резултат с PCR тест от вчера е прехвърлена в инфекциозното отделение на лечебното заведение.

Направеният тест на 73-годишна исперихчанка също се е оказал положителен. Първоначално тя се е лекувала в отделението по вътрешни болести към МБАЛ - Исперих, а от вчера пациентката е транспортирана със специализиран превоз в отделението по инфекциозни болести на разградската болница.

В изолация в домашни условия за 28 дни е поставена 64-годишна жена от село Ясеновец, която е четвъртият нов случай на заразен с вируса. Тя е без клинична симптоматика и не съобщава за придружаващи заболявания, посочват от щаба.

Към момента са установени 20 контактни лица на новозаразените, като епидемиологичното проучване продължава. В лечебните заведения в Разград и Исперих е извършена дезинфекция, а отделенията, в които са потвърдените случаи са затворени за 24 часа. Взети са проби на пациентите и медицинския персонал, допълват от Областния кризисен щаб в Разград.

Мъж с коронавирус от Разград се лекува в Университетската болница "Медика" в Русе. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

По данни на Регионалната здравна инспекция мъжът е на 56 години. Той е международен шофьор, който се е завърнал от Унгария. В страната е влязъл на 12 май т.г. през граничния пункт при Видин, минал е през София, където е разтоварил съответния товар, след което се е прибрал в Разград. Спазвал е 14-дневната си домашна карантина - от 12 до 25 май тази година. Живеел е само със съпругата си. От 25 май т.г. обаче проявява оплаквания като парене и болки в гръдната област, повишена телесна температура до 38 градуса, сънливост, имал е загуба на апетит, както и суха кашлица. Личният му лекар го лекувал с антибиотик, но терапията се оказала без резултат. След направена рентгенография била констатирана пневмония вдясно. Отново му е назначено лечение, но с друг антибиотик - инжекционно, но подобрение пак не било установено. Така на 2 юни т.г. съпругата му го транспортира с личния си автомобил до УМБАЛ "Медика" в Русе, където е приет в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус. Мъжът към момента е с двустранна бронхопневмония, но е в сравнително стабилно състояние.

От Областния оперативен щаб информират, че от началото на пандемията регистрираните с коронавирус от Русенско са 17. Други двама души от област Разград са лекувани в русенска болница "Медика".

От общо 19-те заразени 15 вече са излекувани. Към настоящия момент двама души са на домашно лечение. Други двама са в болница - мъжът от Разград е в УМБАЛ "Медика", а 77-годишна жена е в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Канев". Пациентката вече е с отрицателен PCR-тест и в добро общо състояние. Заради възрастта и хроничните й заболявания ще бъде под лекарско наблюдение, докато й бъдат направени и други допълнителни изследвания, сред които и рентгенография на бял дроб. Очакванията са жената да бъде изписана скоро.