29°C   София
 

В днешния си брой лондонският вестник "Гардиън" публикува собствено разследване как е било взето решението на СЗО отпреди 10 дни срещу лекарството хидроксихлорокин, което първоначално беше препоръчано като обещаващо срещу коронавируса.

Преди два дни, както е известно, СЗО отново промени решението си, реабилитирайки хидроксихлорокина.

Разследването на "Гардиън" посочва, че СЗО и правителствата по света са променили политиката си спрямо този отдавна известен антималариен препарат въз основа на ненадеждни данни и без сериозно проучване. Оказва се, че и двете най-авторитетни медицински научни издания - "Лансет" и "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин", са били подведени, публикувайки статията, в която се твърди, че хидроксихлорокинът няма лечебен ефект спрямо COVID-19 и е крайно опасен за пациентите, предава БТА. 

Данните, изложени в статията, са били предоставени от малка съмнителна американска компания "Сърджисфиър" (Surgisphere), която твърди, че са обобщени от лечението на 15 000 пациенти в 1200 болници по света. Според вестника толкова данни могат да бъдат събрани при дълго, многомесечно проучване с участието на стотици лекари и медицински експерти. А въпросната компания разполага с персонал от едва няколко души, сред които един е автор на научно-фантастични романи, а една от служителките е еротичен фотомодел. Сред авторите на статията е шефът на компанията Сапан Десаи, който е бил разследван за поне три лекарски грешки и нехайства. Самата компания няма почти никакъв авторитет и последователи в интернет и дори страницата с историята й тези дни е изчезнала от Уикипедия по неизвестни причини.

"Гардиън" след съответно проучване поставя под съмнение и достоверността на връзките на компанията с болниците, от които са получени данните, и начина по който те са събрани и анализирани от компанията.

Във вторник от двете списания, в които е публикувано въпросното изследване за вредата от хидроксихлорокина, също са изразили "загриженост" относно статията си, след като очевидно са установили същите факти. Започнало е независимо разследване на произхода и достоверността на използваните в нея данни.

"Гардиън" информира, че вчера СЗО е обявила на пресконференция, че ще поднови глобалните си проучвания върху хидроксихлорокина, след като нейната комисия за наблюдение върху безопасността на лекарствените средства е потвърдила, че няма повишен риск от смърт за пациенти с Ковид-19, приемащи това лекарство.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...