30°C   София
 

Кметът на София Йорданка Фандъкова разкри в студиото на bTV, че нови 15 милиона лева ще бъдат отделени за строежа на детски градини.

"Най-важното е да се строят детски градини. Над 100 сгради успяхме да построим, а местата се увеличиха с 16 хиляди. София се разраства. През август нови 1500 места в детските градини ще бъдат осигурени. Строи се ударно, но има проблем със свободни терени. Затова трябва да се променят правилата, да може да има градини и ясли в партерни етажи на сградите. Има интерес и от инвеститорите за това. Тези промени зависят от правителството. Разговарях с Бойко Борисов и той разпореди бързо да се вземат решенията. 15 млн. лева ще бъдат отпуснати за изграждането на нови детски градини. Всички възможности трябва да се използват за строителство. Няма места и в частните заведения. Сега строим десет, а с тази нова програма може да започнем да строим още 7 детски градини. До средата на месеца ще сме готови да започнем градежа на градина в "Манастирски ливади", обясни кметът.

Най-големите загуби по време на пандемията досега е претърпял Градския транспорт - 24 милиона лева. Сумата е натрупана от по-малко превозни документи и неработеща синя и зелена зона. Стратегията е, когато гражданите имат желание за разширение на синя и зелена зона, тя да се разширява. Предстои в кварталите "Иван Вазов", "Триадица" и малка част от "Слатина".

"Отчитаме отделно и 15,5 млн. загуба на транспортните дружества. От 350 000 души преди, сега само 150 хиляди ползват метрото. Общо с 65 процента са намалели пътуванията в града. Ще има още една актуализация на бюджета. През май гражданети по-активно плащат местните си данъци и такси. Само 5 млн. лева по-малко са събрани през май, сравнено с миналата година", добави Фандъкова.

"Мрежата на "Топлофикация" е стара. С 20 дни ще се съкрати срока за ремонта в Студентски град и "Младост". Студентите предлагат по-късно да започне този ремонт. Това лято бул. "България" ще бъде изцяло ремонтиран, като ще останат само кръстовищата. Най-важният обект е бул. Тодор Каблешков, 4-лентов с трамвайно трасе по средата и велоялея. Целта е да свържем бул. "България" със "Симеоновско шосе", взе отношение и по спирането на топлата вода в някои от столичните квартали това лято Фандъкова.

"Строителството на метрото е на финала в участъка между "Овча Купел" и "Горна баня". Имаме готовност и за започване на два нови участъка - до квартал "Левски" и зала "Арена Армеец", завърши столичният кмет.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...