Известен италиански специалист по спешна помощ заяви, че Ковид-19 е изчезнал в Италия и е време да спре излишното "тероризиране" на италианците, предаде Франс прес.

"В действителност вирусът вече не съществува клинично в Италия", каза по телевизия РАИ д-р Алберто Цангрило, директор на болница "Сан Рафаеле" в Милано. Той е известен и като "лекаря на Берлускони", тъй като се грижи за здравето на бившия премиер.

"Пробите от последните 10 дни показаха вирусно натоварване, което е безкрайно малко в сравнение с пробите отпреди 1-2 месеца. Време е тази страна да спре да бъде тероризирана", каза лекарят.

Близо 33 500 заразени италианци умрпялахот вируса.

"Докато чакаме научни доказателства в подкрепа на тезата за изчезване на вируса, призовавам тези, които са убедени в нея, да не сеят смут след италианците", реагира Сандра Цампа от здравното министерство.

Шефът на съвета по здравеопазване Франко Локатели каза, че е изумен от думите на Цангрило. "Стига ти да видиш броя на новите случаи за ден и ще разбереш, че вирусът все още циркулира в Италия".

Директорът на института по заразни болести "Спаланцани" в Рим Джузепе Иполито каза, че няма научно доказателство вирусът да е мутирал или отслабнал.