Дарители помагат в борбата със заразата

Близо три месеца болниците работят в тежка епидемична обстановка. В търновската има карантинен режим и ограничен достъп без свиждания. Двете хирургични отделения и реанимацията се превърнаха в отделения за COVID-19.

Повече от месец няма планови операции, лекуват само болни с опасност за живота. Драстично скочиха цените на предпазните облекла и дезинфектантите. Равносметката показва, че от началото на борбата с COVID-19 приходите на областната болница са намалели с една трета, а разходите са скочили многократно. 18 879 лв. й струва лечението на първите 15 с доказан КОВИД-19.

Според директора д-р Стефан Филев клиничната пътека от 618 лв. за COVID-19 е недофинансирана и не покрива и половина от разходите за един пациент.

"1300 лв. са нужн само за предпазни средства и дезинфектанти в отделенията, за труда на персонала, разходите за изследвания. Ако болестта протича по-тежко и продължително, лечението надхвърля 2700 лв.", казва д-р Филев.

За материали, консумативи и предпазни средства през април са отишли 324 650 лв. "Към това се прибавят режийните и разходите за персонал и осигуровки. Изводът е, че предвидените от бюджета средства за април на фона на рязко намалелите приходи при драстично увеличените разходи са крайно недостатъчни".

В резултат на това работещите в болницата не могат да получат пълния размер на заплатите си за април. "Това ще създаде напрежение и ще намали мотивацията за работа", смята д-р Стефан Филев.

"Затова и сме изключително благодарни на всички хора, институции и фирми, които ни подпомогнаха с дарения. Благодарение на тях успяхме да се дооборудваме с апаратура, чиято обща стойност възлиза на 111 000 лв. 77 200 лв., които са дарения. 35 000 лв. се нужни за защитни средства, които стигат само за половин месец. През май няма дарения, а тези разходи трябва да се покриват от бюджета."

Благодарността си медиците изразиха чрез стена на дарителите също като в болницата "Хадаса" в Ерусалим. Там има стена с имена на хората, помогнали за изграждането й. Първите 23 табелки, които са поставени на стената в Търново, са на хора, институции и фирми, дарили за борбата с COVID-19.