Грубото псуване може да намали болката, защото възбужда вегетативната нервна система и освобождава емоциите. До този извод стигат британски психолози от университета в Кил. Проучването е публикувано в списанието Frontiers in Psychology.

По-ранни експерименти показват, че изричането на клетва също може да има болкоуспокояващ ефект.

Изследователите избират 92 доброволци на средна възраст от 27 г. Те е трябвало да потапят едната си ръка в ледена вода с температура около 3-5 градуса и да "докладват", когато почувстват болка, като извикат една от думите - истинското проклятие "майната ти", или една от други две измислени думи като "фуч" и "туизпайп". Също - да протегнат ръка, когато болката стане непоносима. Подобен метод е използван и в други проучвания на връзката между лошия език и прага на болка.

Според психолозите ругатните са повишили прага на болка т.е. търпимостта към нея на изследваните лица. Но измислените думи, за изненада на учените, не са имали ефект върху толерантността на болката като цяло.

За това обаче има обяснение, отбелязват те. „Въпреки че не е напълно ясно как псувните придобиват своята сила, има предположение, че те са погълнати в детството и по време на злоупотреба, определен условен рефлекс предизвиква изблик на емоции“, пишат авторите. „Но думите "фуч" и "туизпайп" не дават ефект.“

Учените също помолили участниците в експеримента да оценят и трите думи по отношение на хумора, предизвиканите емоции и разсейването. Въпреки това, не установили съществена разлика в резултатите.

„Въпреки че ругатнята беше оценена като по-разсейваща от измислените думи, нивото на разсейване не беше свързано с ефекта за облекчаване на болката“, казват изследователите. „Разсейващият ефект може да не играе роля за обясняване на аналгетичните ефекти“, твърдят те.

Проучването, по думите им, потвърждава положителния ефект от ругатнята върху прага на болката, но причините за това все още не са напълно изяснени. Учените обясняват, че все още не са изследвали разликата между емоциите, докато крещят определена дума. Затова предлагат в бъдеще да се оценят както положителните, така и отрицателните емоции, които възникват в процеса на крещене на нецензурни думи.

Част от доброволците са помолени по време на физическо натоварване да повторят клетва по свой избор, а друга - ругатня. По време на експеримента 29 участници е трябвало да карат колело по кратък, но много труден участък. Анализът показва, че псуващите колоездачи са се справили по-добре и са показали по-добри резултати. При измерване на усилията през първите 5 секунди, псуващата група е с 4% предимство пред кълнящата. А в следващите 30 секунди се забелязва увеличение с 2% в ругаещата група.

В следващ експеримент 52-ма доброволци са преминали тест за измерване на мускулното усилие на ръцете, който мери производителността, но не е екстремен. Когато стягали мускулите си мускулите, ругаещите хора произвеждали 8% повече усилия от останалите. Това съответства на увеличение с 2,1 кг усилия.

Спорд учените, наблюдаваният ефект може да се дължи на това, което психолозите наричат генерализирано инхибиране - когато хората изричат клетва, те не мислят за нищо. По принцип ефектът може да има общи корени с възприемането на болка. Медицинската литература описва как различните стратегии могат да притъпят възприемането на болка - например, достатъчно е да разсеете някого.