За последните осем дни само един е с положителна проба за коронавирус. Това е 57-годишен от Раковски, който е хоспитализиран в УМБАЛ "Св. Георги", съобщи областният управител Дани Каназирева след заседание на Медицинския щаб. 

Общият брой на пациентите с коронавирус в цялата област е 93, от които 46 са от Пловдив. Оздравели са 55, а на домашно лечение са 31. В болница са 12.

 2952 души са поставени под карантина. 

16 медици са се заразили с Covid-19, от тях 12 са напълно излекувани. В разгара на пандемията 67 души са постъпили в пловдивските болници. 

Занапред пациенти с коронавирус ще приемат само две болници. Всяка ще трябва да има изолирани помещения.

"Създадената организация в Пловдивска област беше една от най-добрите в страната. Специално да благодаря на РЗИ и на МВР", подчерта Каназирева. 

Проф. Карен Джамбазов заяви, че обстановката в България е силно зависима от заболеваемостта в Западна Европа, откъдето са дошли и голяма част от заразените. Той прогнозира, че при топло, сухо и горещо лято ще има по-малко положителни.

"Много е вероятно през есента да има втора вълна. При всички положения трябва да останем в готовност", допълни проф. Джамбазов. Медицинският щаб вече ще заседава веднъж седмично.

Медицинският щаб вече ще заседава веднъж седмично.