"За да предпазват наистина, маските трябва да бъдат сваляни и поставяни, като се хващат само за връзките, закрепващи ги към ушите, и в никакъв случай не трябва да бъдат докосвани за предната част, която покрива устата и носа", заяви пред Нова тв пулмологът д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания. "Особеното на коронавируса е, че много хора са здрави, без симптоми, но носят зараза. Когато влезем в магазина, аптеката или на друго затворено място, не знаем дали има хора, които носят заразата. Затова трябва да носим маска", допълни тя.

Според действащите в извънредната епидемична обстановка правила носенето на предпазни маски е задължително на закрити обществени места. Това означава, че и всички ученици, които ще се явят на външно оценяване или матура, ще трябва да носят маска по време на целия си престой в училище. Според д-р Ангелова обаче, ако в стаята, в която се провежда изпитът, няма кихащи и кашлящи, не е проблем учениците да свалят маската под носа си, за да могат да дишат по-лесно.

Респираторните вируси не обичат слънцето и ултравиолетовите лъчи. Със затоплянето на времето и по-силното слънце и коронавирусът е започнал да затихва, обясни пулмологът.

„Топлината и слънцето успяват да подтиснат неговата жизненост. Освен това за коронавирусите се знае, че по-бавно мутират. На това разчитаме. Искрено се надяваме наесен да е по-слаб”, заяви д-р Ангелова.

Тя обясни, че все пак трябва да се грижим за имунитета си. До неговия срив водят страхът и паниката. А когато имунните клетки са вяли, всеки вирус може да повали човек.

Д-р Ангелова призова и да не прекаляваме с пиенето на витамин С, защото това може да доведе до белодробна емболия.

„По-добре приемете витамин С с плодовете и зеленчуците. Изключително важно е доброто състояние на духа”, заяви д-р Ангелова.