„Не, лекарство нямаме, никой го няма. Най-вероятно то ще се появи след не по-малко от година и след като бъде разработена ваксина срещу коронавируса. Но смея да твърдя, че в болницата „Сан Матео“ в Павия вече имаме истински бронебоен патрон срещу COVID-19. Изстрелян в точния момент и по фиксирана цел, той ломи безмилостно болестта“, казва пред „Монитор“ директорът на болницата д-р Карло Никора, един от най-уважаваните здравни мениджъри в Италия.

Става дума за антитела – килъри на коронавируса, изолирани от учени начело с проф. Фаусто Балданти от кръвта на вече излекувани. Разбира се, лечението с плазма не е нещо ново и непознато, това е „споделяне“ на придобитата от преболедували хора имунна защита.

Но според д-р Никора учените от „Сан Матео са изобретили специална терапевтична схема и са я приложили на 48 души с изключително добри резултати. Екипът на Балданти изолирал антитялото, което поразява пробивните глави на коронавируса, самите „корони“ - които се виждат на неговите изображения и без които той не може да проникне в клетката и да я унищожи.

Имунната система на човека произвежда куп антитела, всяко от които поразява различни части от даден вирус – мембарана, „глава“, „пипала“, сърцевина и т.н. Една фармацевтична фирма пратила в „Сан Матео“ в началото на март серологични тестове за идентифициране на антитела в кръвта на излекувани от вируса. Но екипът си задал въпроса защо да търси всички антитела срещу него, а не само онова, което неутрализира размножаването му? Тоест обгръща и поразява „пробивната глава“ - белтъка Spike – S1 и S2, без който вирусът не може да проникне в клетката и да я умъртви.

В кръвта на излекуван обаче може да има 15, но и 150 подобни антитела. След много опити и безсънни нощи учените отделили нужните. После „прекроили“ работния серологичен тест така, че да открива и „брои“ точно тях. Така за приготвяне на плазма за лечение на болни от COVID-19 ще се взема не „небоеспособна“ кръв, а само кръв с нужните антитела.

“Нямаме лекарство, нямаме ваксина, но казано просто имаме „куршум“, който убива коронавируса при точна стрелба, най-добре на втората седмица от болестта“, каза д-р Никора. Това е т.нар. пасивна имунизация чрез преливане на плазма – около 250 мл. Така от взети примерно 500 мл кръв от излекуван могат да се направят два „куршума“.

В Италия е забранено, но д-р Никора е убеден, че в САЩ вече прилагат схемата от „Сан Матео“ като ваксина на лекари и медицински сестри, лекуващи COVID-19. 50% от излекуваните, както и 10% от меедиците на първа линия имат нужните „бронебройни патрони“. И след като те бъдат установени, поне в Италия като начало могат да бъдат осигурени над 150 000 „боеприпаса“ за разбиване на евентуална втора вълна на болестта.