В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от захарна болест от COVID-19

Една трета от умрелите от коронавируса британци са диабетици, обяви Националната здравна служба, проучила 7500 от смъртните случаи.

Диабетът отслабва имунната система и прави човека уязвим за COVID-19. “Тази болест сгъстява кръвта и забавя кръвообращението. Високите нива на захар в кръвта я правят като петмез и имунните клетки по-трудно стигат до вируса. Така, щом диабетик се зарази с него,

имунитетът му по-бавно реагира на заразата

и прави борбата с нея недостатъчно ефективна”, обяснява д-р Хаджира Дамба-Милър, ендокринолог от Харвард. Тя добавя, че диабетиците не са по-застрашени да се заразят от останалите. Но ако това стане, имат по-малък шанс да оздравеят. “Организмът им не действа, както би трябвало. Имунните клетки от години са наситени със захар и не функционират правилно, появяват се усложнения”, казва д-р Дамба-Милър.

Диабетиците имат и други здравни проблеми – затлъстяване, сърдечни болести, високо кръвно, които също повишават риска от смърт при зараза. Често се казва, че болният не е умрял от, а със коронавирус и причината за смъртта му е друга. Но не се набляга на факта, че именно COVID-19 е предизвикал тази причина и така е скъсил живота на болния.

Вирусната инфекция

предизвиква възпаления и вътрешни отоци

при диабетици, което допринася за появата на тежки усложнения, пише в. “Дейли мейл”. Това е ставало и при други епидемии, предизвикващи вирусни пневмонии. Но в ранния етап на сегашната пандемия британските учени установиха удвояване на смъртните случаи при диабетици. Затова те препоръчват те да спазват дистанция и хигиена, да контролират нивото на кръвната си захар, да отслабнат, да се оттеглят от рискови работни места като медицинска служба на първа линия. 

Съвместно проучване с лондонския Импириал колидж изследва смъртността при COVID-19 и различните видове диабет. Изводът: при тип 1, който е генетичен и се явява рано в живота, рискът заразеният с вирус да умре е 3,5 пъти по-висок в сравнение с хора без диабет. Този риск е два пъти по-висок при тип 2, който се появява след 40-годишна възраст заради затлъстяване, обездвижване, стрес, прекаляване с медикаменти.

90% от диабетиците страдат от тип 2. Повечето са затлъстели и това също вдига риска коронавирусът да ги убие. Особено уязвими са тези с индекс на телесна маса над 40.

И възрастта играе огромна роля за смъртността. Рискът под 40 г. е много по-нисък, отколкото за по-възрастните и особено за старците. По-младите жертви са главно с тип 1.

Заради тази тревожна за диабетиците ситуация са създадени сайтове за подкрепа, консултации и съвети как диабетиците да се грижат за себе си в пандемията. Специална “червена линия” е създадена за тези на инсулиново лечение. Дават им се инструкции

строго да спазват социалната дистанция

и да не работят на първа линия в борбата с вируса.

През последните години броят на диабетиците в света нарасна до почти половин милиард според СЗО. В Черна Африка, Карибите и Южна Азия са по-податливи към болестта и съответно по-заплашени при COVID-19.

Освен белите дробове вирусът атакува и сърцето. При някои болни с увеличена дясна камера опасността от смърт е 4 пъти по-висока от тази при хора без това усложнение, казват лекари от болницата “Маунт Синай” в Ню Йорк. Те нямат обяснение защо хипертрофията на тази камера, която изпомпва бедна на кислород кръв към белите дробове, по-често води до смърт. Но съобщават, че 41% от техните болни с коронавирус и с разширена дясна камера умират. Без този синдром процентът е 11.

Всеки пети британец е уязвим пред вируса, или над 8 млн. души, Учени от Кеймбридж се опасяват, че без специална защита вирусът ще убие 73 000 от тях за една година. На тях те препоръчват да не бързат да тръгват на работа след охлабването на мерките.

В още по-черен сценарий вещаят 590 000 смъртни случая при 80% заразено население за 1 година, ако не се вземат адекватни мерки. 80-90% от тях биха били с болно сърце, диабет и в преклонна възраст.

Умрелите досега от вируса британци са над 40 000 – най-големият брой жертви в европейска страна.