5°C   София
 

Голямо международно изследване показа, че лекарствата за малария, препоръчвани от Доналд Тръмп срещу COVID-19, не само не помагат, но повишават риска от сърдечна аритмия и смърт, съобщи БТА.

Изследвани са почти 100 000 души в 671 болници по света, пише сп. "Лансет". "Не само няма полза, но и видяхме много последователен сигнал за вреда", каза един от авторите д-р Мандип Мехра от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън.

Смъртността при лечение с хидроксихлорохин и хлорохин, със или без антибиотик като азитромицин е 13%, а без тях - 9%. Рискът от силна аритмия е над пет пъти по-голям.

Макар и изследването да е само наблюдателно, огромният обхват му придава голяма тежест, каза д-р Дейвид Ароноф от университета "Вандербилт", който не е участвал в него.

Лекарствата са одобрени за лечение на лупус и артрит и за малария, но не са изпитвани строго за COVID-19. Болните от COVID-19 не могат да бъдат сравнявани със здрави хора, приемащи лекарствата извън болница, така че ефектът им не може да се предполага от предишната употреба, каза Мехра.

Тези лекарства имат и сериозни странични ефекти. Американското Управление за контрол над храните и лекарствата е издало препоръка да не бъдат приемани с антибиотици, както и да бъдат използвани срещу коронавируса само за изпитания.

За изследването 15 000 души с COVID-19 са получили едно от антималарийните лекарства със или без антибиотик, а на 81 000 не са лекувани с тях. 1868 са получили само хлорохин, 3783 хлорохин и антибиотик, 3016 само хидроксихлорохин, 6221 - хидроксихлорохин плюс антибиотик.

Около 9% от болните, които не са получавали лекарствата за малария, са починали, при 16% от групата на хлорохин, 18% на хидроксихлорохин, 22% на хлорохин и антибиотик, и 24% на хидроксихлорохин и антибиотик.

Като са взели предвид фактори като възраст, пушене, други болести, авторите пресмятат, че лекарствата са повишили с 34-45% риска от смърт.

Около 8% от приемащите хидроксихлорохин и антибиотик са развили сериозна аритмия спрямо 0,3%%, които не са го получавали.

Резултатите показват, че лекарствата "не са полезни и може да са вредни" за болните от COVID-19, пише проф. Кристиан Функ-Брентано от Сорбоната в коментар към статията в "Лансет".

Френски учени изтеглиха статията си за ползата от хидроксихлорохина за лечение на COVID-19 в комбинация с антибиотика азитромицин от електронната библиотека medRxiv, съобщи ТАСС. Те поискаха трудът им да не бъде цитиран в други публикации. В края на март такова лечение препоръча вирусологът Дидие Раул.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...