Куба обяви, че благодарение на две нейни лекарства срещу възпаление смъртността от COVID-19 е била рязко снижена, предаде Ройтерс.

Здравните власти обявиха само 2 жертви на вируса за последните 9 дни при наличието на над 200 "активно болни". Това е признак, че най-тежкият етап от епидемията в страната е овладян.

Според правителството спадът на смъртните случаи до голяма степен се дължи на прилагането от април на две лекарства, които показват добър ефект срещу "цитокинната буря" - имунна свръхреакция, при която под атака се оказва и здрава тъкан наред с нахлулия в организма вирус.

Единият препарат е итолизумаб - моноклонно антитяло, произвеждано в Куба и други страни. Другият е пептид, който според Хавана е кубинско откритие и собствено производство. Той е бил във втора фаза на клинични изпитвания за лечение на ревматоиден артрит.

"Около 80% от пациентите в критично състояние умират. Куба чрез тези препарати постигна обрат - 80% от тях се спасяват", каза президентът Мигел Диас Канел на среща, показана по държавната телевизия.

Учени уточняват, че са нужни широки проучвания с плацебо, за да се прецени безопасността и ефикасността на тези лекарства при лечението на COVID-19. Но експерименталното лечение с тях в Куба е помогнало да се постигне смъртност от COVID-19 от 4,2%, докато средно за региона и за света тя е съответно 5,9 и 6,6%.