БАН работи с института “Пастьор”, финансиран е проектът на доц. Андрей Чорбанов

Търсят нашия Бил Гейтс, който спешно да дофинансира разработките

Български учени работят по създаването на ваксина срещу коронавируса и тя може да е готова след около 1 г.

Научната част ще мине бързо, но след това ще има дълъг период на клинични изпитвания, за да се докаже, че тя има въздействие и не е токсична, съобщи доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на Българската академия на науките. Тя ръководи работната група на БАН към Националния оперативен щаб.

Работата на БАН по създаването на ваксина е финансирана от френския институт “Пастьор”. От Института по микробиология на

БАН подали

4 различни

проекта,

финансиране било отпуснато на проекта с ръководител доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология. Всъщност българският институт по микробиология е част от 33 института в света, асоциирани в мрежата на “Пастьор”.

“Идеята ми се състои в компютърен анализ на генетичния код на новия коронавирус и определяне на епитопи – протеинови секвенции, които се разпознават от човешката имунна система. Иновативното в идеята е, че ще се използват само тези последователности, които са необходими, и те ще бъдат доставени до клетките с модерна патентоват технология”, обясни доц. Андрей Чорбанов пред “24 часа”. Ваксината ще бъде включена в липидни наночастици, с които ще става имунизацията. Ще бъде под формата на инжекция и спрей за гърло.

В момента разработката е в начален етап.

Каквито и научни знания да се получат във връзка с ваксините срещу коронавирус, те ще са ценни в международен мащаб. Досега няма разработена успешна ваксина срещу коронавирус , много колективи в света я разработват. Имало вече 5 ваксини на различни фармацевтични компании, които са стигнали до клинични изпитвания. Всяка нова научна информация е от полза според учените.

Коронавирусите не мутират бързо и разработването на ваксина срещу този коронавирус ще има

въздействие

и върху нови

пандемии

в бъдеще,

т.е. струва си да се разработи такава ваксина, за да има готова платформа при новопоявил се патоген, да реагираме по-бързо и човечеството да не е така неподготвено, както срещу тази пандемия.

Въпреки пълното финансиране на разработката на доц. Чорбанов от института “Пастьор”

държавата

трябва да

даде средства

за допълнителни

разработки,

каза доц. Пенка Петрова. ПЕНКА ПЕТРОВА

ПЕНКА ПЕТРОВА

Написали са проект в съучастие с още 3 института на БАН от направлението “Биомедицина и качество на живот” и са се обърнали към МОН и към правителството, за да се дофинансират тези спешни научни изследвания. Обръщат се и към дарители. Търсим българския Бил Гейтс, който да финансира разработването на ваксини, допълни доц. Петрова.

“Независимо че науката в България е хронично недофинансирана, в крайна сметка са останали достатъчно експерти, които могат да вдигнат такава тема на крака. Изведнъж се появява нещо и трябва да има експерти от различни области – биоинформатици, имунолози, вирусолози. Българската наука разполага с този жив научен потенциал”, уточни директорката на Института по микробиология на БАН.