Биотехнологичната фирма "Апейрон байолоджикс" има лекарство за COVID-19 и започва да го изпитва на 200 тежкоболни в Австрия, Германия и Дания, предаде БТА.

Всъщност веществото АПНО1 е за лечение на остри увреждания и отказ на белия дроб. Тъй като те настъпват и при болни от COVID-19 и водят до смърт, то се изпробва и на заразени с усложнения.

Предвиждало се е АПНО1 да се приложи на 24 души в Китай още през февруари. Но поради забавяне на властите там се прави чак сега, казва в интервю генетикът Йозеф Пенингер, основател на "Апейрон".

В Германия, Дания и Австрия няма бюрократични спънки. На първите тежкоболни ще бъдат включвани 30-минутни системи два пъти дневно в продължение на седмица. 

АПНО1 ще "заблуди" вируса. То наподобява човешки ензим, който той използва, за да проникне в клетката. "Ние отваряме врата, която изглежда точно като вратата, ползвана от вируса, за да влезе в къщата ни. Той ще е изправен пред хиляда врати, но само една е вярната", обяснява Пенингер. Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с АПНО1, вместо с клетка. И няма да я зарази, а ще се изхвърля от тялото заедно с АПНО1.

Субстанцията ще предпазва и от възпаления на белия дроб. "Разбира се, сега трябва да направим много прецизни клинични тестове, които да покажат дали препаратът действа на заразени", казва Пенингер.

Наблюдението над всеки пациент ще продължи 29 дни след края на прилагане на препарата. Според Пенингер анализът на резултатите ще е готов до лятото. Ако всичко върви по план, следващата стъпка ще бъде лекарството да бъде разрешено за цял свят.

Пенингер, започнал да изучава АПНО1 преди 15 г., е сигурен в успеха. "Заедно с тестовете започнахме и производството на препарата", каза той.